Het ‘onschuldige’ elixer zou de toegang tot “je innerlijke kracht” en “de verbinding met het al” tot stand kunnen brengen.
De misleidende goeroe in Giel Beelen
Radio-dj Giel Beelen – Ik heb de al jarenlange aanwezigheid van deze ietwat ranzige zweefneus op de Nederlandse radio en tv nooit begrepen. Een paar maanden geleden werd hij ineens kritisch ondervraagd door een onderzoeksjournalist van het tv-programma Radar. Over het tot dan nauwelijks bekende kruidendrankje Shambala, dat hij aan de man probeerde te brengen met een leuter-zwetsverhaal.
Verschillende media meldden daarna dat Beelen van zijn voetstuk was gevallen dan wel een onthullend kijkje had gegeven van wie hij eigenlijk is, tijdens het interview over het drankje. Daarover beweerde hij met een grijns dat “een paar druppels onder de tong per dag genoeg waren om ‘je innerlijke goeroe te vinden’.” Ook zou het ‘onschuldige’ elixer de toegang tot “je innerlijke kracht” en “de verbinding met het al…” tot stand kunnen brengen.
Kwakzalverij van een bijna-prozaïsch niveau.
Poederbrieven
Maar wie Giel Beelen is, was al wijd en zijd bekend. Zo liet dit heerschap, destijds goed betaald door de KRO, zich tijdens een live-radiouitzending oraal bevredigen door een prostituee. Hij had zich speciaal voor deze gelegenheid gewassen, zei hij. Toen hij enige tijd later ook nog eens liet weten dat hij “Mein Kampf het meest indrukwekkende boek vond dat er bestaat”, beëindigde de KRO de banden met Beelen. Toen pas… Vervolgens riep hij zijn luisteraars op om poederbrieven naar deze hem niet langer gezinde omroep te sturen. En volgens nu.nl, zo lees ik, zond hij destijds apengeluiden uit en verontschuldigde zich ‘subtiel’ bij Sylvana Simons.
Kortom, een plurk van een ‘radiomaker’, die zich recent ontpopte als kruidendrankexpert met de onterechte claim dat het drankje onschuldig was.
Dinsdag kwam uit dat wat in de vraagstelling van het TROS-consumentenprogramma al werd geopperd – namelijk, dat het product niet deugt, ja zelfs schadelijk kan zijn voor de gezondheid van gebruikers.
Hallucinaties
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwde in een algemene bekendmaking dat consumenten er dan ook beter aan doen het kruidenpreparaat Shambala niet te gebruiken. Het bevat volgens de NVWA ingrediënten die een gezondheidsrisico vormen. “Het middel kan hallucinaties geven en tot verlamming leiden.”
Het oordeel over het commerciële product, na analyse van de ingrediënten, luidt: “Shambala bevat harmine, harmaline en tetrahydroharmine. Bij blootstelling aan hogere doseringen van deze stof kunnen misselijkheid, braken en ernstigere effecten zoals hallucinaties, coördinatiestoornissen, verstoord zicht en verlamming optreden.” En: “Bij eenmalig gebruik, in dosering zoals vermeld op de verpakking, kunnen schadelijke effecten optreden op het centrale zenuwstelsel. Dit kan leiden tot pupilverwijding, speekselvorming of een lage bloeddruk. Ook wanneer Shambala tegelijkertijd met andere kruidenpreparaten of producten met zogeheten MAO-remmers wordt ingenomen, kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid.”
Uit de handel
Beelen heeft onmiddellijk voldaan aan het ‘vonnis’ van de Voedsel- en Warenautoriteit en het wanproduct, waarin hij zo zei te geloven (maar mogelijk beter wist), uit de handel genomen. Als Beelen zichzelf nu ook nog eens publiekelijk terug zou trekken en zich niet meer zou vertonen, ben ik tevreden.
Een plurk van een ‘radiomaker’, die zich recent ontpopte als kruidendrankexpert met de valse claim dat het drankje onschuldig was.
Lees hier ook de uitspraak van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA): https://www.nvwa.nl/nieuws-en-media/nieuws/2022/01/11/nvwa-waarschuwt-voor-kruidenpreparaten-shambala-en-open-up
Video (boven): De betreffende uitzending van het consumentenprogramma RADAR van 11 oktober 2021, waarin Giel Beelen en zijn compagnon kritisch werden ondervraagd over Shambala. Bron: YouTube.
- Over de columnist: René Steenhorst (1953) is medisch journalist. Vijfenveertig jaar (sinds 1974) schreef hij voor dagblad De Telegraaf, waarvan ruim 32 jaar als redacteur gezondheidszorg. Ook publiceerde hij verschillende boeken op zijn vakgebied, zoals ‘In de Greep van de Griep’ over influenza, ‘Medisch (Mis)handelen’ over medische fouten, ‘Rebel tegen Wil en Dank’ (de biografie over prof. dr. Bob Smalhout), ‘Het Haperend Hart’ (voor de Hartstichting), en de Ontdekkingsreis van Bob Pinedo (2017) over 50 jaar kankeronderzoek. Van het Pinedo-boek is nu een Engelse vertaling verschenen: ‘Each Cancer Patient is A Pearl” (november 2021, Uitgeverij Prometheus).