Cisca Dresselhuys (1943, Leeuwarden) behoeft nauwelijks introductie: hoewel haar journalistieke loopbaan bij het dagblad Trouw begon, verwierf zij landelijke bekendheid als hoofdredactrice van het feministisch maandblad Opzij (1981-2008). In haar eerste pensioenjaren schreef zij onder meer het boek ‘Drukker dan ooit’ (2011), en maakt nu columns en interviews voor verschillende tijdschriften…

Nu ben ik best tegendraads van aanleg, maar een mak schaap als het om medische kwesties gaat.

De prik zit erin!

De eerste coronaprik zit erin. Pfizer, in het geval van mijn man en mij. Het liep allemaal gesmeerd, dat kun je wel aan Nederlanders overlaten. Van binnenkomst: vier verkeersgeleiders om ons een parkeerplek te wijzen, tot de uitgang: een aardige EHBO-ster, die de deur achter ons dichtdeed.

Bij elke stap werden we begeleid, waar en hoe we ons moesten melden, waar we de handen konden ontsmetten (verplicht, zelfs voor mij, die handschoenen droeg), waar we konden wachten, waar dokter Rob nog een keurende blik wierp op mensen met bepaalde aandoeningen, waar we uiteindelijk geprikt werden, waar we daarna een kwartier moesten blijven zitten om eventueel onheil tijdig te kunnen behandelen, waar we daarna het prikbewijs konden ophalen plus de paperassen voor de tweede prik.

Oranje hesje

Het enige wat aan het eigen initiatief werd overgelaten was dat kwartiertje wachten. Daar stond geen persoon in oranje hesje met een stopwatch om bij te houden of je wel precies de voorgeschreven tijd op je stoel bleef zitten.

Tijdens die wachttijd constateerde ik weer eens dat het vrouwen zijn, die de wereld draaiende houden. In dit geval dochters, die met oude vaders en moeders in rolstoelen kwamen aanrijden en ervoor zorgden dat die hun broodnodige prik kregen. Nergens één zorgzame zoon gezien.

Nu ben ik best tegendraads van aanleg, maar een mak schaap als het om medische kwesties gaat. Dus ik vroeg niet waarom ik me bij het verlaten van de locatie nogmaals moest legitimeren. Bang dat ik in de tussentijd van identiteit veranderd was?

Gaasje

Tijdens het wachten zat ik naast een oudere dame, die een gaasje zeer krachtdadig op de prikplek duwde, alsof ze bang was dat de Pfizer alsnog zou ontsnappen. Bij nader inzien bleek zij bloedverdunners te slikken, waarvoor ze tien minuten op die plek moest drukken. Ook daarin was voorzien : lichte medicatie twee minuten duwen, zwaardere dosering tien minuten.

Er is veel te doen over het vaccinatietempo in ons land. Veel te weinig en veel te langzaam. Om niet geheel duidelijke redenen ligt er teveel voorraad op de plank. Ook is nog steeds niet helder welke groepen wanneer aan de beurt zijn en of brutale mensen met succes kunnen voordringen. Allemaal niet fraai.

Maar eerlijk is eerlijk, als je eenmaal aan de beurt bent, wordt er niets aan het toeval overgelaten en krijg je een 5-sterren behandeling.

Het ontbreekt er nog maar aan dat je na afloop een lolly krijgt.

Als je eenmaal aan de beurt bent, wordt er niets aan het toeval overgelaten en krijg je een 5-sterren behandeling…