KNAW: Door klimaatveranderingen staat het voortbestaan van de mensheid op deze planeet op het spel,

Beeld: Pixabay

De Einde-ziener van Pettycoat Lane

Tijdens een zomervakantie, ergens in de jaren zeventig, slenterde ik met een vriend enige uren over de Pettycoat Lane Market in Londen.

De vriend was fotograaf, ik een serieuze fotoamateur. Dit was de plek in Londen waar hij wilde zijn. Markten, overal ter wereld, zijn immers inspirerende plekken om mensen te kijken en te kieken.

Plotseling stak iemand boven de menigte, die tergend langzaam langs de kraampjes ging, een groot bord omhoog met een tekst in bijna brullende drukletters: ‘The end is at hand’ (Het einde is nabij…). Dat is ook wat een ietwat naargeestige monotone mannenstem elke 30 seconden galmde in het epicentrum van Pettycoat: “The end is at hand”.

‘A fool’

Een enkeling keek bezorgd naar de Einde-ziener met zijn protestbord, maar veruit de meeste mensen staarden de stoïcijnse boodschapper in zijn keurige regenjas glimlachend of met lichte spot aan. In Nederland zouden we cynisch tegen elkaar zeggen:  ‘Lekker dagje winkelen, krijg je dít!’

Serieus werd de activistische vijftiger allerminst genomen. “Als er markt is loopt hij hier te schreeuwen met teksten als dat de wereld vergaat”, zei de marktkoopman van de kraam met drogisterijproducten ons. “A fool. Binnenkort ga ik met mijn hele gezin lekker op vakantie naar de andere kant van de wereld. Met het vliegtuig. Dus, we letten maar even niet op hem.”

Dezer dagen dacht ik weer aan die Britse actievoerder van Pettycoat Lane. Was hij dan toch geen dwaas geweest? Kreeg hij dan toch gelijk, zo’n 50 jaar nadat hij ons had gewaarschuwd voor het toen ook al aanstormende einde der tijden?

Want de boodschap van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) in het rapport ‘Planetary Health – an emerging field to be developed‘ is even onheilspellend als ‘The end is at hand’ waarmee de vroege milieuactivist het publiek wilde waarschuwen. Door klimaatveranderingen staat het voortbestaan van de mensheid op deze planeet op het spel, stelt de academie.

Hittestress

Letterlijk stelt de KNAW: “Als klimaatverandering, verlies aan biodiversiteit en andere milieuveranderingen onverminderd doorgaan, krijgen eind deze eeuw miljarden mensen in toenemende mate te maken met ernstige gezondheidsrisico’s door hitte, overstromingen, voedseltekorten, infectieziekten, migratie en conflicten.” Miljoenen zullen sterven door hittestress, infectieziekten, psychische problemen en ondervoeding. De problemen worden heviger naarmate we richting einde van deze eeuw gaan. Als we dat halen…

De academie wil met haar nieuwe rapport, waarin deze sombere Eindvoorspelling wordt geschetst, onderzoekers aansporen om aan de slag te gaan met het vergaren van meer kennis naar het verband tussen milieuveranderingen en menselijke gezondheid. Mooie aanmoediging. Toch heb ik steeds gedacht dat ze daarmee allang aan het werk waren. Kennelijk dus niet: “Want ‘planetary health’ staat nog in de kinderschoenen…”, stelt KNAW.

Daar heb ik geen woorden voor.

Miljoenen zullen sterven door hittestress, infectieziekten, psychische problemen en ondervoeding.