Cisca Dresselhuys (1943, Leeuwarden) behoeft nauwelijks introductie: hoewel haar journalistieke loopbaan bij het dagblad Trouw begon, verwierf zij landelijke bekendheid als hoofdredactrice van het feministisch maandblad Opzij (1981-2008). In haar eerste pensioenjaren schreef zij onder meer het boek ‘Drukker dan ooit’ (2011), en maakt nu columns en interviews voor verschillende tijdschriften…

Managers maken meer kapot dan je lief is…

De 10 managers van Horst

Op mijn bureau ligt al jaren een geestige Duitse ansichtkaart. Ja, die bestaan!

Onderwerp is grondwerker Horst, die in z’n eentje een diep gat staat te graven. Mutsje op, handschoenen aan en spitten maar. Om hem heen zitten en staan tien mannen in keurige pakken. Allemaal managers, die iets te maken hebben met het spitwerk van Horst. Een logistiek manager, een personeelsmanager, een communicatiemanager, een IT-manager, een marketingmanager, een veiligheidsmanager, een projectmanager, een p.r.manager en iemand die de algehele supervisie heeft. Ze hebben allemaal een veiligheidshelm op, maar niemand maakt z’n handen vuil, de enige die écht werk is Horst.

Een voortreffelijke illustratie van de werkomstandigheden van veel mensen.

Late roeping

Neem bijvoorbeeld de zoon van een vriendin. Hij werkt als verpleegkundige in de zorg voor ouderen met ernstige psychische problemen. Hij is een late roeping, maar nu hij – een veertiger – na vier jaar studie z’n diploma heeft gehaald, is hij heel gelukkig in z’n werk. Hij geniet ervan en de afdeling, waarop hij werkt, is al net zo gelukkig met hem.

Maar sprookjes hebben helaas niet altijd een happy end.

In dit geval  steekt een nieuwe manager een spaak in het wiel. Hij verordonneert een aanvullende cursus voor het werk op deze specifieke afdeling. Die cursus mag niet in werktijd worden gevolgd, dat moet in de eigen vrije tijd, die door het vele overwerk toch al beperkt is. Zonder dat aanvullende diploma wordt de blije verpleegkundige overgeplaatst naar een andere afdeling.

Damocles

De nieuwe cursus hangt als een zwaard van Damocles boven zijn hoofd, want studeren gaat hem niet makkelijk af, in tegenstelling tot de praktische zorg, die voor hem gesneden koek is. Fluitend gaat hij elke dag naar z’n werk.

Maar dat gaat dus veranderen. Het ziet er naar uit dat de druk hem te veel wordt, hij kan zich niet meer ontspannen, gaat meer drinken en slaapt slecht. Het zit er dik in dat hij zich binnenkort ziek moet melden, dat wordt dus weer een -onnodig- geval erbij in de ziektewet. Daarnaast zijn er de ongelukkige patiënten, die hun geliefde verpleegkundige moeten missen. En dat allemaal omdat een nieuwe chef zo nodig zijn stempel op de werkvloer moet drukken.

Grondwerker Horst van mijn ansichtkaart lijkt ontspannen door te spitten, hij negeert de tien managers om zich heen totaal. Vaak de enige mogelijkheid om je werk met plezier te kunnen doen.

Managers: ze maken meer kapot dan je lief is.

En dat allemaal omdat een nieuwe chef zo nodig zijn stempel op de werkvloer moet drukken.

Lees ook van Cisca Dresselhuys: