Al wekenlang zijn we thuis. Onze wereld is verkleind tot de woonkamer of de werkkamer. Daar werken we nu en wachten de komst af van het verlossende vaccin. En voor de rest? Wat doet de CoronaBurger met zijn overmaat aan tijd? Op Meer over Medisch laten we haar en hem aan het woord, in persoonlijke vertellingen uit de 1.5-metersamenleving.

Claudia Straatmans. Foto: Nouveau

Claudia Straatmans (52), hoofdredactrice maandblad NOUVEAU. Nu zij niet naar haar kantoor mag, werkt ze thuis vanuit de keuken. Ze mailt, belt en vergadert via video. En daarna gaat ze wandelen.

 

Hoe ziet uw normale werkdag eruit? 

‘Drie dagen per week zit ik op kantoor in het Sanoma-gebouw in Hoofddorp. Woensdags en vrijdags werk ik thuis. Op de redactie heb je voortdurend contact met elkaar, je praat met je redactrices, de art-director, je marketing-vrouw en je uitgeefster. De pagina’s voor de komende nummers hangen aan de muur, in één oogopslag zie je hoe het eruit gaat zien. Ik zit nu in m’n zevende lockdown-week, thuis in Amsterdam, waar ook m’n man en dochter, die in de tweede klas van het VWO zit, hun werk moeten doen. Dat doen we in drie afzonderlijke kamers, dus dat is best luxe. Een voordeel van thuiswerken is dat ik niet meer drie dagen in de file zit‘.

Hoe zien de werkdagen er nu uit?

‘Ik begin de dag regelmatig met een rondje snelwandelen, dat moet echt, anders groei ik dicht. Bovendien krijg ik nekklachten, want ik zit al weken aan de keukentafel te werken, wat natuurlijk toch anders is dan aan een bureau op een  ergonomisch verantwoorde bureaustoel.  M’n werk bestaat nu vooral uit de regie en het overzicht houden, planningen maken, online teamvergaderingen, veel mailen en bellen. Freelancers bellen me nu vaak om artikelen aan te bieden, die zijn begrijpelijk bang voor hun bestaan.

Omdat we als glossy een erg lange aanlooptijd hebben, normaal drie maanden, hebben wij pas in het nummer dat op 28 april verschijnt een essay over de coronaperikelen. Als een haas hebben we nog wat artikelen proberen aan te passen. Zo hadden we een verhaal over hoe je moet leren niksen, dat sloeg nu natuurlijk nergens op, nu we gedwongen zijn tot veel niksen. Tot nu toe gaat het thuiswerken met ons drieën wonderwel goed, mijn dochter krijgt online les, die zit bijna de hele dag te facetimen, ik denk lang niet altijd met docenten, maar ook heel vaak met vriendinnen. Na de werkdag gaan mijn man, ontwerper van IT-programma’s, en ik samen fietsen. Ja, we zijn een echt ANWB-stel geworden’.

Hoe maak je een glossy maandblad in deze tijd?

‘Dat wordt heel lastig, als de maatregelen nog lang duren, we kunnen namelijk geen fotoshoots meer maken, wat een levensgroot probleem wordt, bijvoorbeeld voor de cover. Daar staat altijd een bekende Nederlandse vrouw op, met wie we in dat nummer ook een groot interview hebben. Zo’n vraaggesprek kan eventueel nog per telefoon of Skype, maar foto’s, zoals wij die willen, met uitgebreide visagie, kapper en veel mooie kleren, kunnen niet meer gemaakt worden. Op een komend nummer met als thema ‘Grote veranderingen’ staat een buitenlandse royal, een noodgreep, maar in ieder geval iemand, die onlangs een grote verandering heeft meegemaakt in haar leven.

Gelukkig ben ik een pragmaticus, die opveert bij tegenslag. Kan het niet zo, dan doen we het anders.

Hoe het daarna moet? Ik heb er een hard hoofd in als er op korte termijn geen versoepeling van de corona-voorschriften komt. Maar je wordt natuurlijk ook wel weer slim in het vinden van oplossingen. Zo vullen we onze rubriek ‘Relatiegeheimen’, waarvoor bekende stellen gefotografeerd worden, nu met foto’s uit hun eigen fotoalbum en we vragen ze elkaar te fotograferen. Een grote uitdaging wordt de cover voor ons zomernummer, het best verkopende nummer van het jaar. Daar moet echt een bekende Nederlandse vrouw op’.

Wat zijn de financiële gevolgen van deze crisis?

‘Alle adverteerders, zelfs de meest trouwe, hebben zich teruggetrokken. Daarom gaan we minder dikke nummers maken. Ook vallen de inkomsten van onze grote evenementen, drie per jaar, weg. Want zelfs als de regels versoepeld zouden worden, mogen er vast niet meer dan 100 personen in een zaal. Gelukkig ben ik een pragmaticus, die opveert bij tegenslag. Kan het niet zo, dan doen we het anders. Zelf heb ik een vaste baan, dus persoonlijk word ik financieel niet getroffen’.

Hoe zit u er op het moment bij?

‘In een broek en een trui, met platte schoenen. Eigenlijk zoals ik eruit zie als ik wandel. Geen make-up, behalve een beetje mascara en als eerste altijd een goede crème op het gezicht. Heel anders dan wanneer ik naar kantoor ga, dan ben ik altijd piekfijn gekleed, hoge hakken, een mooie jurk, goed opgemaakt, helemaal in de steigers, altijd representatief. Dat we nu geen schone schijn hoeven op te houden, vind ik trouwens wel een verademing.  Dat zou ik na de lockdown graag zo houden.’

Wat is het eerste dat u doet na de lockdown?

‘Onmiddellijk naar de kapper, ik heb al een afspraak staan op 1 mei, m’n grijze pruik wegkwasten. Als tweede ga ik naar de redactie en als derde met m’n wandelvriendinnen op stap en na afloop 3 latte macchiato’s drinken in een fijn restaurant’

Cisca Dresselhuys

Freelancers bellen me nu vaak om artikelen aan te bieden, die zijn begrijpelijk bang voor hun bestaan.