Corona, bijna alles begint weer opnieuw

De Britse coronavariant gooit roet in het eten van gedroomde corona-versoepelingen in Nederland. Na elf maanden van almaar zwaardere sociale- en economische ‘onthoudingen’, die voor iedereen steeds beklemmender worden en in heel veel situaties tot ontreddering en faillissementen leiden, zijn we in feite weer terug bij af.

Feitelijk staan we aan de vooravond van een nieuwe corona-epidemie door een afgeleide virusstam die ons in alle hevigheid begint aan te vallen. En bijna álles lijkt weer van voren af aan te beginnen…

Dilemma’s

Dat werd dinsdagavond duidelijk tijdens de reguliere persconferentie namens het kabinet, die steeds meer slijtage toont bij zowel premier Rutte als zijn zorgminister De Jonge. Het leiden van deze binnenlandse strijd tegen een bijna onzichtbaar virus met ontegenzeggelijk dramatische gevolgen, wordt almaar complexer en is nauwelijks te behappen, zelfs niet voor de meest doorgewinterde politicus. De dilemma’s zijn ongekend.

Weliswaar nam het aantal nieuwe corona-infecties de afgelopen week met zo’n 20 procent af naar ruim 28.600, maar deze met grote moeite en steeds meer kritiek en verzet bereikte ‘winst’ wordt nu in hoog tempo teniet gedaan door de opkomst van de Britse coronavariant.

Teugels

Die blijkt nu al twee derde van de dagelijks nieuwe besmettingen te veroorzaken. Zonder die nieuwe virusmutatie zou het kabinet de teugels nu al meer hebben (kunnen) laten vieren, maar de snelle opkomst van de Britse ziekteverwekker maakt dat de huidige lockdown zeker tot 2 maart wordt verlengd; dat het snel beëindigen van de avondklok een wens is van een groot deel van het kabinet, maar allerminst zeker; dat niet-essentiële winkels voorlopig gesloten blijven; dat het middelbaar onderwijs tot zeker 1 maart dicht blijft; dat iedereen voorlopig thuis dient te blijven en te werken en dat alle contactbeperkende maatregelen van kracht blijven.

Om moedeloos van te worden. Want: ‘Een derde golf aan coronabesmettingen, gevoed door de Britse variant, is onvermijdelijk’, zei premier Mark Rutte dinsdagavond. En wetenschappers steunen hem volledig in deze verwachting.

Om nog maar niet te denken aan een vierde en een vijfde coronagolf… want ook die liggen reëel op de loer, met de ook in Nederland aangetroffen Zuid-Afrikaanse coronavariant en twee Braziliaanse virusstammen. En die zijn zelfs besmettelijker dan hun Britse mutantbroer.

De enige winst die we tot nu toe als land hebben geboekt is… dat we kennis hebben gemaakt met een andere manier van leven, die we in de naaste toekomst hard nodig zullen hebben. Want echt normaal wordt het – ’t spijt me dat ik het moet zeggen – helaas voorlopig niet meer…

Lees ook: https://www.meerovermedisch.nl/column/de-corona-fluisteraar/

Bron: Rijksoverheid.nl