Allergisch voor dieetgoeroes
Ik ben allergisch voor dieetgoeroes. Ze verzinnen een nieuwe eetstrategie, sprokkelen er wat dubieus bewijs bij, schrijven het op in een flitsend boek en overspoelen de social media daarmee. Als je geluk hebt nemen Bekende Nederlanders je adviezen over en de hype is daar. Dat duurt meestal niet lang: tot de volgende goeroe opstaat.
Voor glutenvrije voeding gaat dat ook op, maar niet helemaal. Ongeveer 1 procent van de mensheid heeft glutenintolerantie. Gluten is een eiwitje dat in veel granen zit en dat geeft buikklachten, gewichtsverlies en groeiachterstand. Het duurt vaak lang voordat de diagnose, coeliakie, gesteld wordt. Dat gaat met een bloedtestje en soms met een biopsie van darmslijmvlies.
Glutenhype
Gek genoeg zijn er 10 keer zoveel mensen die alleen maar denken dat ze niet tegen gluten kunnen. Een meerderheid van bevolking meent zelfs dat een glutenvrij dieet gezond is. En dat is raar. Maar ook vervelend voor degenen die echt geen gluten verdragen. Want in een restaurant word je daardoor vaak ongelovig aangekeken als je glutenvrije producten vraagt. Anderzijds zijn er door die glutenhype wel veel meer glutenvrije producten in de supermarkt te krijgen.
In de VS is de hype nog erger: daar eet 1 op de 5 mensen glutenvrij. En die doen zichzelf daarmee ernstig tekort. Kant-en-klare glutenvrije producten zijn vaak ongezond vanwege de toevoeging van suiker en vet. Vergeleken met ‘gewone voeding’ bevatten ze meer arseen, kwik, cadmium en lood dan goed voor een mens is. Er zitten vaak te weinig vitamines in, zoals foliumzuur, vitamine B12 en D. En ook onvoldoende mineralen als calcium, ijzer, zink en magnesium. Tot slot zijn glutenvrije producten ook nog eens twee keer zo duur.
Positieve kant
Het enige positieve aan die dieetmanie is de toegenomen belangstelling voor gezonde groenten en de afname van dierlijke producten in onze voeding. Maar dat staat al jaren in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Daar houd ik het maar bij.
- Foto huisarts Ted van Essen: Omroep MAX
- Foto tarwe op het veld (boven): PIXABAY
Lees ook van dokter Ted van Essen: https://www.meerovermedisch.nl/column/waarzeggers/