Gynaecologen en kinderartsen zijn bezorgd

ROTTERDAM – Eén op de twintig vrouwen drinkt alcohol tijdens de vroege zwangerschap. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Een speciaal ontwikkelde test kan in bloed tot twee weken terugzien of er alcohol is genuttigd. Gynaecologen en kinderartsen zeggen dit zorgelijk te vinden. ,,Ook één glas wijn is niet goed als je zwanger bent.”

In het onderzoek, gepubliceerd in het medische vaktijdschrift BMC Pregnancy and Childbirth, zijn onderzoekgegevens van bijna 700 vrouwen in de vroege zwangerschap tot 15 weken verwerkt. Het gaat om vrouwen die voor controle naar het Erasmus MC Sophia kwamen. Ruim vijf procent van hen bleek in de afgelopen twee weken alcohol te hebben gedronken, ondanks dat zij al wisten in verwachting te zijn. Bijna 90 procent gaf dit niet aan op de standaardvragenlijst.

Foetaal alcoholsyndroom

Gynaecoloog Hilmar Bijma en kinderarts Barbara Sibbles van het Erasmus MC Sophia noemen de uitkomst verontrustend: ,,Alcoholgebruik in de zwangerschap kan heel schadelijk zijn voor de ontwikkeling van het kind”, zeggen zij in een publicatie van hun ziekenhuis. ,,Ernstige blootstelling kan leiden tot het foetaal alcoholsyndroom (FAS) wat tot uiting kan komen in achterstand op de mentale ontwikkeling en fysieke tekortkomingen. Het is onbekend bij welke hoeveelheid dat optreedt, maar alcohol is een schadelijke stof voor de ontwikkeling. Ook één glas wijn is niet goed als je zwanger bent.”

Hilmar Bijma hoopt met het onderzoek te bereiken dat alcoholgebruik in de verloskundepraktijk bespreekbaar wordt gemaakt. ,,Eigenlijk zou de test onderdeel moeten zijn van de standaardprocedure. We zien in onze praktijk nog steeds regelmatig de nadelige gevolgen van alcoholgebruik in de zwangerschap. Dat is niet nodig en daar willen wij vrouwen graag bij helpen. Maak het bespreekbaar, zodat vrouwen die hulp kunnen krijgen.”

Diagnostiek

Voor het onderzoek heeft de apotheek van het Erasmus MC een nieuwe, zogeheten PEth-test ontwikkeld waarmee kan worden vastgesteld of er tot twee weken terug alcohol is gebruikt. Ook lage hoeveelheden van consumptie kunnen worden gedetecteerd.  De test is bedoeld om een objectief en nauwkeurig beeld van de werkelijkheid te geven, zodat zwangere vrouwen ondersteund kunnen worden om hun kind de beste ontwikkeling te geven. Ziekenhuisapotheker-klinisch farmacoloog Birgit Koch zegt in de publicatie van ErasmusMC: ,,De ontwikkelde PEth- test is uniek voor Nederland, en kan bij diagnostiek bij het vermoeden van alcoholgebruik worden ingezet. Dat kan zijn zoals hier in de zwangerschap, maar ook op de spoedeisende hulp en ook bij een aanstaande levertransplantatie. We hopen dat het uiteindelijk ook in andere ziekenhuizen ingezet kan worden.”

  • Met dank aan Jochem van Laar, Erasmus MC