Per week 50 tot 60 Covid-patiënten vervroegd met ontslag. Dat scheelt druk op de ziekenhuizen…
AMSTERDAM – Coronapatiënten, goed op weg in hun herstel op gewone verpleegafdelingen van ziekenhuizen in de regio Amsterdam, kunnen voortaan enkele dagen eerder naar huis dan tot nu toe gemiddeld mogelijk was. Dat kan doordat huisartsen een deel van hun zorg thuis gaan coördineren.
Het gaat om patiënten van vier Amsterdamse ziekenhuizen, die vanwege hun Covid-infectie nog extra zuurstof nodig hebben maar die ook thuis kunnen krijgen – met hulp van mantelzorg en minimale thuiszorg. Het gaat om de ziekenhuizen van het Amsterdam UMC (VU medisch centrum en AMC), OLVG en het BovenIJ Ziekenhuis.
Ontslag
,,Dit is niet alleen prettiger voor de patiënt maar bovendien blijft zo in de ziekenhuizen ruimte voor ernstig zieke patiënten”, zegt het Academisch Medisch Centrum (AMC) in een toelichting. ,,Ruimte voor zowel corona als niet-coronapatiënten.” De ziekenhuizen verwachten dat per week zo’n 50 tot 60 patiënten eerder ‘met ontslag’ op huis aan kunnen.
De Amsterdamse internist-infectioloog Marc van der Valk van Amsterdam UMC licht toe in het Algemeen Dagblad: ,,Het gemiddelde verblijf van Covidpatiënten, zeven à acht dagen, kan waarschijnlijk twee dagen worden bekort. Dat heeft een heel grote invloed: zo kunnen we eerder nieuwe patiënten opnemen en de reguliere zorg beter op peil houden.” De Amsterdamse huisartsen en thuiszorgorganisaties werken bij het opvangen van coronapatiënten uit de ziekenhuizen vanaf vandaag samen. Het gaat om Cordaan, Amstelring, Evean, Huisartsenposten Amsterdam en Huisartsenkring Almere/Amsterdam. Ook huisartsen in andere delen van het land geven aan te willen helpen om de druk op de ziekenhuizen te verminderen.
Mantelzorg
Een mooi initiatief, dat weliswaar valt of staat bij de beschikbaarheid van mantelzorg(ers).
De verwachting is dat patiënten die aan de beterende hand zijn twee tot drie dagen eerder naar huis kunnen en voor verder herstel nog wel enige dagen extra zuurstof en medicijnen nodig hebben. Dat komt, stellen artsen van het AMC, omdat het zuurstofgehalte in het bloed bij deze patiënten vaak nog te laag is. Voorheen bleven deze patiënten nog enige tijd in het ziekenhuis, nu kunnen zij onder begeleiding naar huis. De patiënten die in aanmerking komen, worden voorbereid en krijgen instructies mee om thuis aan te sterken, onder begeleiding van hun huisarts en eventueel wijkverpleegkundige.
Zelf zuurstof meten
Patiënten gaan naar huis met zuurstof, de ontstekingsremmer dexamethason en een antistollingsmiddel. Met behulp van een saturatiemeter, waarmee in het ziekenhuis is geoefend samen met een verpleegkundige, wordt het zuurstofgehalte driemaal daags door de patiënt zelf gemeten en dagelijks doorgegeven aan de huisarts. De verwachting is dat de zuurstof in enkele dagen afgebouwd kan worden. Dit gebeurt altijd op advies van de huisarts. Als de zuurstof is afgebouwd, worden ook de ontstekingsremmer en het antistollingsmiddel afgebouwd.