Het zwartste scenario voor de zorg in Nederland dreigt nu snel werkelijkheid te worden.

DEN HAAG – Alle Nederlandse ziekenhuizen gaan zich noodgedwongen concentreren op de acute zorg aan coronapatiënten en daartoe een fors deel van hun planbare zorg opschorten. Dat gebeurt naar verwachting op zeer korte termijn.

De ziekenhuizen gaan patiënten die een geplande operatie hebben afgesproken naar een later moment verplaatsen. Dat zal gebeuren bij al afgesproken heupoperaties, liesbreukingrepen maar ook plastisch chirurgische behandelingen. Medische behandelingen die, op enkele uitzonderingen na, nog even kunnen wachten. Patiënten zullen worden afgebeld. Er is simpelweg meer ruimte nodig voor coronapatiënten.

Code Zwart

Het LNAZ Landelijk Netwerk Acute Zorg heeft de minister van Volksgezondheid gevraagd ‘de laatste fase vóór Code Zwart’ nu officieel af te maken. Deze op een na hoogste alarmfase heet fase 2D, die formeel nog niet is bekrachtigd, gaat vooraf aan fase-3, de crisisfase.

Het zorgalarm gaat af op de dag dat er sprake is van een weliswaar minieme daling van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen. Er liggen nu 2.535 patiënten met Covid-19, de coronaziekte, in het ziekenhuis, vijf minder dan een etmaal eerder. Het zegt nog niet zoveel, maar het is de eerste afname in twee weken van een ononderbroken toename. Op IC-afdelingen liggen nu 505 (van de 2.535) patiënten met corona.

Fase 2D houdt ook in dat een verzoek wordt verwacht aan Defensie om maximale ondersteuning. Dat verzoek is nog niet gedaan. Het leger is ook vorig jaar ingezet bij het behandelen en verplaatsen van patiënten.

Volgt meer