UTRECHT/NIJMEGEN – Twee academische ziekenhuizen zijn op zoek naar meer deelnemers voor een omvangrijke studie naar het BCG-vaccin, dat mogelijk bescherming kan bieden tegen een infectie met het coronavaccin.

In het bijzonder vragen het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) en het RadboudUMC in Nijmegen ‘kwetsbare ouderen’ vanaf zestig jaar om mee te doen aan dit onderzoek, de BCG-PRIME-studie. Het gaat om mensen die onder behandeling zijn bij een ziekenhuis, een dialysecentrum of een trombosedienst, of die onlangs een operatie hebben ondergaan. Aan de studie doen totaal 22 Nederlandse ziekenhuizen mee.

Ruimte

Afgelopen donderdag werd bekend dat zich al vierduizend deelnemers uit deze groep voor dit doel hebben aangemeld. Maar er blijkt nog altijd ‘ruimte’ voor enige duizenden ouderen.

Het BCG-vaccin, waar het onderzoek om draait, bevat verzwakte bacteriën van de stam Bacillus Calmette-Guérin, vandaar de naam BCG. Het beschermt tegen infecties met tuberkel-bacteriën en daardoor ook tegen tuberculose (tbc).

Eerdere studies toonden dat al aan, maar een BCG-vaccinatie zou ook de afweer tegen andere infecties kunnen verhogen doordat het immuunsysteem een tijdelijke ‘boost’, een extra oppepper, krijgt. Mogelijk biedt deze ‘boost’ ook bescherming tegen een infectie met het coronavirus en ook tegen andere virussen.

Covid-19

Mensen die zich willen opgeven voor het onderzoek kunnen zich nog tot het einde van dit jaar aanmelden. Het coronavirus COVID-19 treft vooral kwetsbare ouderen en zij lopen het grootste risico om aan de infectie te overlijden. Dit is een studie om bescherming te bieden.

In de studie wordt gekeken naar het aantal coronabesmettingen dat optreedt, óf het optreden van luchtweginfecties (inclusief COVID-19) waarvoor een medische behandeling noodzakelijk is. Tot het einde van dit jaar worden er door 22 Nederlandse ziekenhuizen tussen de 5200 en 7200 kwetsbare ouderen in de studie opgenomen, die gedurende zes maanden na vaccinatie gevolgd worden. In het eerste kwartaal van 2021 worden de eerste resultaten verwacht.

Vier studies

De BCG-PRIME studie is de vierde studie in Nederland met het BCG-vaccin tegen COVID-19 in korte tijd. Eerder dit jaar werden onder leiding van UMC Utrecht (prof. Marc Bonten) en RadboudUMC (prof. Mihai Netea) al drie studies gestart (twee in zorgverleners en een in relatief gezonde ouderen) naar de beschermende werking van het BCG-vaccin tegen COVID-19. Wereldwijd lopen er nu zo’n 15 studies waarin wetenschappers onderzoeken of dit vaccin beschermt tegen COVID-19. Om zo snel mogelijk definitieve uitspraken te kunnen doen over de effectiviteit van het vaccin is afgesproken dat de gegevens van al deze studies samen zullen worden geanalyseerd in een zogenaamde meta-analyse.

Voor nadere informatie: stuur een e-mail naar bcgprime@umcutrecht.nl.