Niels Harthoorn (22) heeft longkanker: Nooit heb ik gerookt, dit is gewoon pech…

OVEZANDE/ROTTERDAM – Niels Harthoorn heeft het voor elkaar. De extreem jonge longkankerpatiënt van 22 jaar uit het Zeeuwse dorpje Ovezande bij Borssele heeft vrijdag vele tientallen artsen, onderzoekers, medisch studenten en honderden andere geïnteresseerden, weten te mobiliseren om meer aandacht te vragen voor de behandeling van vormen van longkanker.

Niels heeft een zeer zeldzame vorm van longkanker, die weliswaar een tijdje af te remmen is met behulp van doelgerichte therapie, maar die uiteindelijk ongeneeslijk is.

Grillig

Deelnemers aan The White Ribbon Tour trokken vrijdag, in soms onstuimige weersomstandigheden, wandelend en fietsend van ziekenhuis naar ziekenhuis om daar witte linten uit te delen aan longkankerbehandelaars. De route lag als een grillig lintje over Nederland en omvatte een afstand van bijna duizend  kilometer: van Goes over de Afsluitdijk naar Maastricht, waarbij linten werden aangeboden aan circa dertig ziekenhuizen waar patiënten met longkanker worden behandeld. Ook patiënten, familie, vrienden en nabestaanden, deden mee aan ‘de longkankertour’.

Tekst leest door onder foto Utrechtse geneeskundestudenten Stijn van Cruchten en Tiara Ringers met het Lung Cancer Awareness-lint. 

Tegenwind

Deze eerste editie van The White Ribbon Tour was ook bedoeld om ingesleten vooroordelen te slechten over het ontstaan van longkanker. ,,Hoe vaak immers wordt er niet van uitgegaan dat longkanker het gevolg is van rookgedrag”, vertelt Niels aan meerovermedisch.nl, terwijl hij zich staande probeert te houden in een stevige tegenwind, onderweg van Eindhoven naar Veldhoven, een afstand over 9 kilometer.

,,Dat stigma, want dat is ‘t, dient doorbroken te worden”, vervolgt Niels Harthoorn. ,,Het kan ontstaan door roken, o zeker, maar er zijn meer oorzaken. Ik heb een vorm van longkanker met een zogeheten ALK translocatie, zo’n kleine twee jaar geleden ontdekt en het gevolg van een mutatie. Dus gewoon pure pech, want gerookt heb ik nooit.”

Volgens de Drentse longarts Sander de Hosson van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, is longkanker ten dele een ‘verborgen ziekte’. Tegen RTV-Drenthe zei hij, als deelnemer aan The White Ribbon Tour: ,,Longkanker wordt jaarlijks bij 12.000 mensen geconstateerd. Elk jaar overlijden er 10.000 mensen aan. Wij merken dat de ziekte vaak is omgeven door schaamte. Veel patiënten hebben een schuldgevoel, omdat ze hebben gerookt. Er rust een stigma op en dat willen we veranderen. Iedereen kan longkanker krijgen, of je nu hebt gerookt of niet.”

Ongeneeslijk

Patiënt/initiatiefnemer Niels Harthoorn wordt behandeld met doelgerichte kankertherapie. in de vorm van tabletten. Hij krijgt een specifieke remmer, die een eiwit onderdrukt. Maar uiteindelijk is, op dit moment, zijn vorm van longkanker nog ongeneeslijk. Hoogstens kan de ziekte vertraagd worden.

De actie van Niels en artsen van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam is opgezet om uiteindelijk geld bijeen te krijgen voor het Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT), dat uiteindelijk probeert om voor iedere kankerpatiënt ‘behandelingen op maat’ te ontwikkelen.

Donaties voor het Center for Personalized Cancer Treatment zijn welkom op:

https://gofund.me/e4de2129 of https://www.instagram.com/thewhiteribbontournl/