UPDATE - Elke dag sterven in Nederland gemiddeld 84 mensen aan de gevolgen van hun besmetting met één van de twee rondwarende coronavirussen. Vandaag overleden 112 mensen, gisteren waren dat er 171. Tot vanmorgen 10:00 uur werden bij het RIVM 9.504 nieuwe coronabesmettingen gemeld,1.956 meer dan gisteren.

Toestroom coronapatiënten bijna onhoudbaar. Ziekenhuizen in de knel. Steeds meer zorgpersoneel ziek

UTRECHT/HARDERWIJK – Update: 30-12, 18:00 uur – De zorg in steeds meer Nederlandse ziekenhuizen stroomt over door een niet te stelpen toevloed van coronapatiënten. De vrees bestaat dat in de komende dagen en weken het water meer en meer ziekenhuizen naar de lippen stijgt, zeggen verontruste artsen. Code zwart verduistert de zorg in hoog tempo.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakt zich ernstige zorgen en vreest dat nu ook de planbare kritische zorg (medisch handelen binnen zes weken) dreigt te worden aangetast. ,,Dit kan verdere gezondheidsschade veroorzaken”, reageert NZa in De Telegraaf.

Ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk sloot tot woensdag 10:00 uur noodgedwongen zijn deuren. Het ziekenhuis is nu weer open. ,,Voor nu is de druk even van de ketel”, stelt het St. Jansdal, en kan het weer nieuwe patiënten ontvangen. ,,Er is afgelopen nacht veel hulp geweest. Daar zijn we heel blij mee. Vannacht zijn meerdere patiënten uitgeplaatst naar ziekenhuizen in het noorden van ons land.” Maar: ,,De druk blijft groot. De situatie blijft spannend, zeker ook met de jaarwisseling voor de deur.”

Machteloos

De directie van het ziekenhuis stelde dinsdag met zoveel woorden dat de zorg in haar ziekenhuis door de enorme toestroom van coronapatiënten in de knel was gekomen. ,,De spoedeisende hulp ligt nu helemaal vol met allemaal patiënten die we niet kwijt kunnen. Onwerkelijk. We voelen ons machteloos”, verzuchtte de directie van het ziekenhuis op Twitter. 

Dinsdag werden in de Nederlandse ziekenhuizen 430 coronapatiënten (woensdag 289) opgenomen, aldus het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) . Er liggen op dit moment net zoveel patiënten met Covid-19 in ziekenhuizen als tijdens de eerste golf, op 27 maart van dit jaar. De tweede golf is nog volop gaande. Er liggen nu 2.077 coronapatiënten op de gewone verpleegafdelingen en  674 patiënten op IC’s.

Bron: Stichting NICE

Zwaar belast

,,De sterke toename baart ons grote zorgen, het is echt alle hens aan dek in het St. Jansdal”, benadrukte internist-infectioloog Ouafae Karimi in een online-verklaring van het ziekenhuis. ,,De zogeheten cohortafdeling, waar coronapatiënten in isolatie worden verpleegd, en de intensive care liggen vol. Ook de spoedeisende hulp is zwaar belast. Als deze trend zich doorzet, dan kunnen wij de toestroom niet meer aan.” Patiënten die met spoed behandeld moeten worden moeten nu naar ziekenhuizen in de omgeving worden gebracht, zoals in Amersfoort, Apeldoorn en Zwolle.

Eerder deze week overkwam het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht hetzelfde. Maar na de tijdelijke sluiting zijn nu aanvullende noodmaatregelen van kracht. Die gelden zeker voor de laatste dagen van het jaar, maar vrij zeker ook langer. ,,Tot en met komend weekeinde komen wij 66 verpleegkundige diensten tekort”, schetste bestuursvoorzitter Peter van der Meer eerder vandaag. ,,Dat is niet meer op te lossen door een extra beroep op anderen te doen. Tevens blijft het aantal opgenomen patiënten met corona hoog. In de ons omringende regio’s is de drukte vergelijkbaar. De enige denkbare oplossing is een heftige: een nog groter deel van de gewone zorg afschalen.”

Hartoperaties

Verdeeld over drie verpleegafdelingen zijn in het ziekenhuis in Dordrecht per direct 32 bedden gesloten. Van der Meer: ,,Dat komt in totaal neer op het sluiten van één hele afdeling. Deze maatregel maakt het tekort aan verpleegkundigen op korte termijn oplosbaar en de druk behapbaar.”

,,Het is een ingewikkelde puzzel om te bepalen welke zorg kan doorgaan en welke niet”, schetst Arend Jan Poelarends, lid van de Raad van bestuur van het St. Jansdal ziekenhuis in Harderwijk, de onhoudbare toestand in ‘zijn’ ziekenhuis. ,,Het overplaatsen van patiënten naar andere ziekenhuizen om ruimte te creëren gaat moeizaam. We zijn hierin afhankelijk van de landelijke zorgketen, maar vrijwel alle ziekenhuizen lopen tegen de grenzen aan. Als wij patiënten niet snel kunnen doorplaatsen, dan weten wij het ook even niet meer. Daarnaast hebben we in lijn met de landelijke trend veel uitval onder onze medewerkers. Zij worstelen met de enorme druk door het stijgende aantal Covid-patiënten.”

Nijpend

Ook in de regio Utrecht gaat het mis. Manager bedrijfsvoering Remco van Lunteren van het UMC Utrecht zei tegen RTV Utrecht: ,,De grote vraag is: hoe lang moeten we dit nog volhouden? Inmiddels zitten we op het niveau dat als je op een hartoperatie zit te wachten, en er zit niet echt spoed bij, dat die operatie niet direct wordt uitgevoerd.”

Volgens cijfers die RTV Utrecht zojuist meldde liggen er op dit moment in de vier Utrechtse ziekenhuizen meer dan 200 Covid-patiënten, waarvan 57 op de intensive care. Van Lunteren: ,,Dat is hele intensieve zorg. Tel daarbij een hoog ziekteverzuim op en het feit dat het personeel na dit jaar aan het einde van zijn latijn is, dan heb je een beeld van de schaarste.”

Arts-microbioloog Marc Bonten van het UMC Utrecht laat op Twitter weten dat de situatie nu ,,echt nijpend wordt”en doet een oproep om de zorgcapaciteit overeind te houden door middel van het vaccineren van ziekenhuismedewerkers: ,,Als eerste groep – moet echt!”

Gesloten ziekenhuizen

Volgens dagblad Trouw worden in steeds meer ziekenhuizen en verpleeghuizen vrijwilligers van het Rode Kruis ingezet om te helpen. De ondersteuners zijn momenteel op 33 locaties actief en vanaf woensdag zijn dat er 36, verspreid over het hele land. Vorige week ondersteunde het Rode Kruis 21 verpleeghuizen en ziekenhuizen. De helpers doen ondersteunend werk, zoals het verschonen van bedden, het rondbrengen van eten en drinken en het praten met mensen die behoefte hebben aan een gesprekje. Ook kunnen ze kleine medische taken verrichten, zoals het meten van iemands bloeddruk. De reguliere artsen, verpleegkundigen en verzorgenden hebben dan meer tijd voor hun medische taken.

De woede over de sluiting van het Zuiderzeeziekenhuis in Lelystad is terug. ,,’Lelystad’ had nooit moeten sluiten, alle flexibiliteit is daardoor weg’, klinkt het uit de mond van verpleegkundigen, zoals Richard, verpleegkundig specialist Acute Zorg HAP/SEH. Eind 2018 sloot het ziekenhuis door financieel wanbeleid van een zorgondernemer. Enige tijd daarvoor overkwam het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam hetzelfde. Beide ziekenhuizen worden juist nu bij de opvang van coronapatiënten ernstig gemist.

Volgt meer