Keuze om ouderen met corona thuis te verzorgen verklaart mogelijk mede huidige daling van het aantal patiënten op ic’s.

AMSTERDAM/NIJMEGEN – Ouderen die ernstig ziek worden door het coronavirus en daarmee de ziekte Covid-19 hebben, belanden minder frequent op de afdelingen voor intensieve zorg (IC) van het ziekenhuis. Vorige maand nog, in maart, was ruim één op de drie coronapatiënten op de IC 70 jaar of ouder. Nu is dat één op de vier. Dat blijkt uit opvallende cijfers van de stichting Nice (Nationale intensive care evaluatie), opgevraagd door dagblad Trouw.

Kwetsbaar

,,Er is nu een scherpere selectie aan de poort”, zegt prof. Dr. Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie (ouderengeneeskunde in ziekenhuizen) van het Radboudumc in Nijmegen tegenover deze krant. ,,Zieke en kwetsbare ouderen blijven vaker thuis en krijgen daar eventueel zuurstof en medicijnen.” Volgens hem is de forse afname van het aantal ouderen op de ic’s geruststellend. ,,Het gaat erom dat we per individu een goede keuze maken.”

De keuze die thans gemaakt wordt verklaart vermoedelijk mede de huidige vermindering van het aantal patiënten op de ic’s. Het betekent waarschijnlijk niet, zegt Trouw, dat ouderen nu minder vaak ziek worden, maar dat zieke ouderen vaker thuis worden behandeld. (Huis)artsen hanteren sinds eind vorige maand een nieuwe leidraad voor ouderen met corona. Die leidraad dient om samen met de patiënt en familieleden goed te kunnen beoordelen of een ziekenhuisopname zinvol is.

Minder eenzaam

,,Een opname op de intensive care is voor ouderen een grote aanslag en dan neemt hun kans op overleving af”, zegt professor Olde Rikkert. ,,Kwetsbare ouderen ontwikkelen vaak acute verwardheid, die gepaard gaat met onrust en angst als je om je heen allemaal mensen in maanpakken ziet lopen. Dan is een behandeling thuis vaak geschikter en die kan ook minder eenzaam zijn.”

De stichting Nice registreert opnamecijfers per leeftijdsgroep. De grootste groep coronapatiënten op de ic’s was in maart tussen de 70 en 75 jaar oud. Een maand later zijn de meeste patiënten op de ic een stuk jonger: tussen de 60 en 65 jaar. Van de ruim duizend 80-plussers die de afgelopen twee maanden in een ziekenhuis werden opgenomen met corona zijn er slechts enkele tientallen doorverwezen naar de IC.