De oproep van landelijke en lokale bestuurders om tijdens het aangekondigde mooie Paasweer toch vooral thuis (op het balkon of in de eigen tuin) te blijven, vindt niet overal gehoor. Er zijn toch weer plekken waar mensen met meer samenkomen dan volgens de gezondheidsexperts vanuit corona-oogpunt wenselijk is. In Scheveningen bijvoorbeeld, waar het vanmorgen druk was op het strand (totdat de politie verscheen en strandgangers massaal wegstuurde). En op de Posbank, het hoogste punt op de Veluwe. Hoewel allerlei parkeerplaatsen en natuurgebieden zijn afgezet, houden boswachters en natuuropzieners er rekening mee dat sommige mensen ondanks alles naar binnen weten te glippen voor een wandeling tijdens het mooie weer van de komende dagen. Toch... veruit de meeste mensen houden zich aan de oproepen.

De teek is, zeker nu, een extra reden om de natuurgebieden te mijden.

WAGENINGEN – Besmettelijke teken… Ze lijken plotseling een extra drempel voor wie tóch de natuur in wil, ondanks verzoeken om dat vooral niet te doen. Hoewel deze parasieten van een totaal andere orde zijn dan het coronavirus, maar soms ook verwoestend kunnen uitpakken voor individuen, wordt nu al indringend gewaarschuwd voor een golf van actieve teken in de vrije natuur… maar ook in tuinen!

NatureToday en Tekenradar.nl zullen deze ‘geleedpotige parasieten’, met het oplopen van de temperatuur richting 20 graden, weer overal  in de natuur kunnen opduiken. Experts achter de beide websites verwachten dat de tekenactiviteit tijdens de komende Paasdagen ,,hoog tot zeer hoog” zal zijn in grote delen van Nederland. Het aantal tekenbeten dat tot nu toe al werd gemeld op Tekenradar.nl is vergelijkbaar met een gemiddelde van de afgelopen zeven jaar tijdens deze periode.

Tekencheck
,,Dat betekent”, zegt bioloog Arnold van Vliet, ,,dat je in Coronatijd na een (afgeraden) bezoek aan het groen een tekencheck doen. Meld een rode ring/vlek of koorts na een tekenbeet aan de huisarts.”

Komende week zou het de Week van de Teek zijn, maar die is vanwege de coronacrisis uitgesteld tot in juni. Van Vliet van NatureToday.com: ,,De komende dagen loopt de maximumtemperatuur op tot rond de 20° Celsius. Dit is zo’n vijf graden warmer dan de normaal. Teken zijn actiever bij hogere temperaturen.”

Toch houdt het overgrote deel van de Nederlanders zich aan het indringende advies om thuis te blijven. Dat zal ongetwijfeld dit jaar tot veel minder tekenbeten en daardoor veroorzaakte besmettingen leiden. Vooral ook, omdat de stillegging van Nederland de komende maanden nog wel van kracht zal blijven. Een tekenbeet, waarvan er per jaar ongeveer één miljoen plaatsvinden in Nederland, kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Per jaar krijgen tussen 25.000 en 28.000 mensen deze ziekte. Dat is vier keer zoveel als twintig jaar geleden. Lyme kan onder meer voortdurende pijn, neurologische stoornissen, concentratieproblemen en vermoeidheid veroorzaken.

PixabayAanlokkelijke bossen met hun prille groen. Echter, niet alleen de coronacrisis weerhoudt ons om er naartoe te gaan, maar ook… de golf van teken die er nu al is.