Waarom opgedrongen prik en geen wensvaccin?

ROTTERDAM – Een snel groeiende groep 60-plussers is in verzet gekomen tegen wat zij beschouwen als opgedrongen vaccinatie met een entstof die zij pertinent niet willen ontvangen.

De Nederlanders, geboren tussen 1956 en 1960 en onlangs voor vaccinatie opgeroepen, hebben de AstraZeneca-prik geweigerd, maar zeggen nadrukkelijk géén vaccin-weigeraars te zijn.

Beter gevoel

,,Dat zijn we helemaal niet!”, zegt een van de initiatiefnemers, Marja van der Graaf  (60), wonend in de omgeving van Rotterdam. ,,We worden liever gisteren dan vandaag geprikt, alleen niet met AstraZeneca of Janssen. Wij willen graag Pfizer of Moderna, daar hebben we gewoon een beter gevoel bij.”

Nu al bijna 17.000 ondertekenaars voor petitie tegen ‘vectorvaccins’.

De entstoffen van AstraZeneca en Janssen bevatten een afgezwakt  verkoudheidsvirus waaraan een klein stukje erfelijk materiaal van het coronavirus is toegevoegd. De bezwaren van de nu al bijna 17.000 ondertekenaars van de petitie ‘Pfizer/Moderna voor iedere 60-plusser die dat wil’ richten zich tegen deze zogeheten ‘vectorvaccins’.

Geen reacties

Echter, bij wie zij echter ook aankloppen, bij hun eigen huisartsen, of welke instanties zij ook aanschreven – RIVM, GGD, zelfs zorgminister Hugo de Jonge – nergens vindt de groep nóg-ongevaccineerden gehoor voor hun bezwaren. ,,Er wordt gewoon niet eens gereageerd.”

Er is een diepgewortelde vrees voor AstraZeneca en ook Jansen, zegt Marja van der Graaf. ,,En hoe vaak er ook verteld wordt dat het veilig is, dat verandert onze angst niet. Veel van ons mankeren iets, ikzelf ook, ik heb een hartritmeprobleem, en daarom willen we graag een vaccin dat zo min mogelijk kans geeft op bijwerkingen en een zo groot mogelijke bescherming.”

Naadloos

De bezwaren van de 60-plussers sluiten overigens naadloos aan bij de opinie van twee derde van de Nederlanders (64 procent). Die vinden dat iedereen zelf zou moeten kunnen kiezen met welk coronavaccin hij of zij wordt ingeënt. Dat blijkt uit een donderdag 27 mei gepubliceerde enquête van DVJ Insights, in opdracht van RTL Nieuws.

‘Prikken wat de pot schaft….’, ik kan dat gezegde inmiddels niet meer hóren.

Talloze brieven, e-mails en Twitter-berichten zijn er naar zorgminister Hugo de Jonge gestuurd, zegt Marja van der Graaf. ,,Maar hij blijft maar stug vasthouden aan ‘Prikken wat de pot schaft’, ik kan dat gezegde inmiddels niet meer hóren. Wij vinden dat geen manier van met ons omgaan. Wij hebben valide bezwaren. Maar worden op een wijze te woord gestaan, of juist helemaal niet, alsof wij er niet toe doen en tot het afvalputje van de samenleving zijn.” En, vervolgt zij: ,,De samenleving gaat langzaam weer open, maar wij blijven angstvallig binnen. Dat is niet nodig, als de minister een beetje plooibaar is en denkt in oplossingen – dan kunnen wij voor de zomer ook allemaal een betrouwbaar vaccin gekregen hebben.”

Juist vandaag maakte de GGD bekend dat mensen die geboren zijn in 1974 en 1975 een afspraak kunnen maken voor een coronavaccinatie met het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna. Het gaat om ruim 420.000 mensen. Ze kunnen nu online een afspraak maken en zijn binnenkort voor de prik aan de beurt. De aankondiging zet kwaad bloed bij de groep 60-plussers.