Omikron-variant trekt zich langzaam terug, aantal sterfgevallen per dag neemt wereldwijd af

NEW YORK – Precies twee jaar na het wereldwijd op gang komen van de coronapandemie heeft de daardoor veroorzaakte longziekte Covid-19 inmiddels aan meer dan 6 miljoen mensen het leven gekost. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Dit dramatische cijfer werd in de afgelopen dagen overschreden. In de nacht van maandag op dinsdag (00:00 uur Nederlandse tijd) ging het alweer om 6.006.152 sterfgevallen. Aldus het Johns Hopkins Coronavirus Resource Center dat vanaf dag-1 de wereldwijde uitbraak tot in detail heeft geregistreerd.

Niet voorbij

Het aantal overlijdens neemt nog altijd met het uur toe. De epidemie is nog steeds niet voorbij, ook al denken veel mensen dit nu in de meeste Europese landen de coronamaatregelen zijn teruggedraaid.

Het aantal mensen in de wereld dat geïnfecteerd raakte met een coronavirus bedraagt volgens de WHO ruim 447 miljoen. Er zijn ruim 10 miljard coronaprikken gegeven, om precies te zijn: 10.607.318.515.

Pieken

In Hong Kong, Zuid-Korea en Nieuw-Zeeland nemen de viruspieken nog altijd toe. Toch is er een daling waarneembaar in de snelheid van de dagelijkse sterfte, naarmate de Omikron-variant zich terugtrekt. Op dit moment overlijden elke dag ruim zevenduizend wereldburgers. Een maand geleden, begin februari van dit jaar, ging het nog om circa 11.000 sterfgevallen, en in januari 2021 om 14.000 tot 15.000 doden per dag.

Spaanse griep

Maar hoe omvangrijk het werkelijke aantal verloren levens zal worden, zal nooit helemaal duidelijk zijn, zeggen deskundigen. Deze coronapandemie wordt wel vergeleken met de uitbraak van de Spaanse griep in 1918-1921, tijdens de Eerste Wereldoorlog. De omstandigheden toen waren onvergelijkbaar met de situatie nu. De oorlog bracht miljoenen in een zeer slechte conditie en ook waren er geen geneesmiddelen zoals nu. In de jaren dat de pandemie heerste stierven naar schatting 40 tot 60 miljoen mensen aan het griepvirus.