De Bosniër Tarik Jašarević (Sarajevo, 1973) is de eerste woordvoerder van de Ethiopiër dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, sinds 2017 de achtste directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Jašarević leidt niet alleen de dagelijkse persgesprekken over het coronavirus COVID-19, hij is namens de WHO tevens verantwoordelijk voor de communicatie over talloze gezondheidsvraagstukken in de wereld - zoals ook polio, gele koorts en ebola. Redacteur-arts Jos Benders had speciaal voor meerovermedisch.nl e-mailcontact met Tarik Jašarević over de dreiging van Corona, het virus dat intussen de grens met Limburg heeft bereikt. Saillant detail: Benders is Limburger - vandaar...

 

Welke alarmcode heeft voor u de COVID-crisis (oranje of rood)?

– ,,We bevinden ons op een kritiek moment in de uitbraak. Hoewel we ons moeten blijven inspannen om het virus COVID-19 te beheersen moeten landen deze tijd ook gebruiken om zich voor te bereiden op de mogelijkheid van bredere verspreiding. Alles is gericht op versterking van het toezicht, grondig onderzoek naar uitbraken om contacten te identificeren en passende maatregelen te nemen om verdere verspreiding te voorkomen.

– Hoe kwaadaardig is het virus?

Op basis van de laatste informatie van de Chinese autoriteiten lijkt 81 procent van de geïnfecteerden een milde vorm van de ziekte te hebben, ongeveer 14 procent lijkt zich te ontwikkelen tot ernstige vorm van de ziekte en ongeveer 5 procent is kritisch. Chinese autoriteiten melden dat tussen de 2 en 4 procent van de mensen met de ziekte zijn overleden, hoewel de exacte ‘letaliteit’ (Jos Benders: dat is het percentage zieken dat als gevolg van de ziekte zou overlijden) nog steeds moeilijk te bepalen is. Fatale gevallen lijken tot nu toe sterk geassocieerd met leeftijd. Maar, dit is een nieuwe ziekte en ons begrip verandert snel. We zullen doorgaan met het analyseren van informatie over zowel huidige als nieuwe gevallen, omdat dit van cruciaal belang is om ons begrip van de ernst te vergroten.

– Wat is uw mening over de preventieve maatregelen, zoals momenteel aan de gang in Italië, Oostenrijk, Tenerife (steden, hotels isoleren)?

Het mandaat van de WHO is het leveren van wetenschappelijk bewezen onderbouwde adviezen aan landen, en heeft geen mandaat om door landen zelf georganiseerde maatregelen aan te vechten. Omdat er onzekerheid bestaat over de ernst en overdraagbaarheid van deze ziekte, kunnen maatregelen die de bewegingen van mensen beperken tijdelijk nuttig zijn bij het begin van een uitbraak om tijd te geven aan paraatheidsactiviteiten en om de internationale verspreiding van potentieel besmettelijke gevallen te beperken.

– Wat weten we over de ontwikkeling van een vaccin tegen COVID-19?

Er zijn geen beschikbare vaccins tegen COVID-19, maar vaccinonderzoek is aan de gang, zodat klinische studies over drie tot vier maanden kunnen beginnen (Jos Benders: dat wil zeggen het begin van de testfase van vaccins). We werken zeer nauw samen met grote donoren en partners, waaronder de Wereldbank en CEPI (de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations), een wereldwijde alliantie die de financiering en coördinatie regelt bij het ontwikkelen van vaccins tegen infectieuze ziekte uitbraken. In de tussentijd kunnen we levens redden met therapeutica en zonder de voorzieningen te verstoren die we nodig hebben om te investeren in nationale gezondheidscapaciteit.”