Ruim 70 miljoen kinderen zijn vatbaar voor zeer besmettelijke virus

GENÈVE – Het mazelenvirus is bezig met een zorgwekkende opmars. Dat signaleert de Wereldgezondheidsorganisatie, WHO. In veel landen werden mazelenvaccinaties afgelast vanwege corona. De omstandigheden voor grote en kleine uitbraken zijn daardoor op dit moment ideaal, stelt de organisatie vast.

De WHO heeft berekend dat op dit moment 73 miljoen kinderen ‘vatbaar’ zijn voor mazelen.

17.000 nieuwe gevallen

In de eerste twee maanden van dit jaar steeg het aantal mazeleninfecties wereldwijd met maar liefst 79 procent. In januari en februari 2022 werden bijna 17.338 gevallen van mazelen gemeld, vergeleken met 9.665 in de eerste twee maanden van 2021.

Mazelen (morbilli) staat bekend als de ‘vlekjesziekte’; het is één van de meest besmettelijke ziekten die er bestaan en wordt veroorzaakt door het mazelenvirus. Het virus is van mens op mens overdraagbaar.

Volgens deskundigen worden de risico’s op een omvangrijke uitbraak met de dag groter nu landen hun maatregelen tegen het coronavirus sterk hebben afgeschaald, versoepeld dan wel hebben opgeheven, zoals Nederland en omringende landen. Deze maatregelen remden nogal wat uitbraken van infectieziekten, zoals aanvankelijk ook influenza (griep).

Ontheemden

Daar komt bij dat wereldwijd miljoenen mensen ontheemd en op drift zijn door conflicten, oorlogen en milieucrises. Het gaat overwegend om vluchtelingen uit Ethiopië, Somalië en Afghanistan en recent Oekraïne. In de afgelopen dagen werd gewaarschuwd voor het opnieuw opflakkeren van polio en mazelen. Nu alleen al vijf miljoen mensen uit Oekraïne zich noodgedwongen aan het verspreiden zijn door Europa nemen de risico’s op overdracht van besmettingen ook in ons land toe. Hoewel in Nederland een hoge beschermingsgraad geldt voor poliomyelitis en mazelen, zijn er groepen binnen de Nederlandse samenleving die niet-gevaccineerd zijn. Zoals veel mensen in de Biblebelt.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft onder meer reformatorische organisaties, die zich in Nederland bekommeren om de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne, opgeroepen aandacht te hebben voor mazelen en ook polio onder de tienduizenden ontheemden die thans hier verblijven. Oekraïne kende in de voorbije jaren ook enkele grote uitbraken van mazelen, mede als gevolg van een lage vaccinatiegraad daar.

Symptomen

Mazelen begint met koorts, hoesten, neusverkoudheid en oogontsteking. Zo’n twee tot vier dagen later ontstaan er rode vlekjes. Het mazelenvirus kan ook middenoorontsteking en diarree veroorzaken, en in ernstige gevallen longontsteking, stuipen of hersenontsteking.

Omdat mazelen, zoals gezegd: erg besmettelijk zijn, treden de gevallen vaak snel op wanneer de vaccinatieniveaus dalen. De instanties zijn bezorgd dat uitbraken van mazelen ook een voorbode kunnen zijn van uitbraken van andere ziekten die zich niet zo snel verspreiden.