GENEVE – Het coronavirus leek zich enkele dagen in China iets minder snel te verspreiden. Maar de minimale teruggang is alweer voorbij. Vrijdag nog maakte de 54-jarige Eritrese directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, melding van dit minuscule sprankje optimisme te midden van alle corona-ellende.
,,De laatste dagen zijn er iets minder meldingen over nieuwe infecties in China”, sprak dr. Tedros enigszins hoopvol, maar onmiddellijk waarschuwde hij voor al teveel optimisme: ,,Want de aantallen kunnen weer omhoog gaan. Curves in statistieken kunnen nu eenmaal zigzaggen…” Dr. Tedros, een voormalige politicus uit Ethiopië, had het nog niet gezegd of de lijnen in de statistieken gingen alweer omhoog.
Schaarste aan mondkapjes kan ernstig probleem worden bij beteugelen epidemie
Een groot probleem is evenwel, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie, het nu acuut dreigende wereldwijde tekort aan beschermende uitrusting, zoals mondkapjes veiligheidsbrillen- en maskers en handschoenen voor werkers in de zorg.

,,De vraag is tot 100 keer hoger dan normaal en de prijzen zijn tot 20 keer hoger”, zei dr. Tedros. De schaarste aan corona-werende materialen kan een spaak in het wiel worden bij het voorkomen van een ,,serieuze, wereldwijde uitbraak van het virus”, aldus de WHO-topman. Er wordt bekeken hoe de distributie van al deze beschermingsmiddelen beter kan en hoe tegelijkertijd de productie ervan kan worden verhoogd. De organisatie is in gesprek met verschillende grote producenten. Om de veiligheid sterk te verbeteren zegt de WHO voor de komende drie maanden 675 miljoen dollar nodig te hebben.
Ander corona-nieuws van vandaag, zaterdag 8 februari 2020:
CHAMONIX – Met het vaststellen van vijf nieuwe besmettingen in het Franse ski-resort Les Contamines-Montjoie, in Haute-Savoie (Franse Alpen), is het aantal corona-infecties in Frankrijk nu gestegen tot elf. De besmette personen zijn vijf Britse wintersporters, inclusief een kind. Ze werden ziek nadat ze in het skiresort op hetzelfde adres verbleven als een andere groep Britten die een tijdje in het chalet verbleven. Een van hen bleek kort ervoor in Singapore te zijn geweest, had daar het virus opgelopen en het vervolgens overgedragen op de landgenoten met wie hij op wintersportvakantie was. Volgens de Franse gezondheidsautoriteiten gaat het goed met de nu positief geteste Britten. Maar hoe de besmetting nu kan zijn ontstaan, of het virus nog ín het chalet aanwezig was, is onduidelijk. Er wordt gezocht naar mensen met wie zij in contact zijn geweest.
WUHAN/PEKING – Een zestigjarige Amerikaanse vrouw blijkt afgelopen donderdag in de Chinese stad Wuhan te zijn overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting. De vrouw had onderliggende gezondheidsproblemen. De Amerikaanse ambassade in Peking heeft uit eerbied voor de vrouw en haar nabestaanden hierover geen verdere mededelingen gedaan. De vrouw is de eerste buitenlander die stierf in de overwegend (nog) Chinese epidemie. De meeste coronadoden in China blijken overigens ouderen, bij wie al sprake was van gezondheidsproblemen, zoals hartklachten, longziekten of diabetes.
Vrijdag 7 februari:
TOKIO – De Japanse premier Abe heeft geen toestemming gegeven voor het aan land komen van de 1455 passagiers van het Nederlandse cruiseschip De Westerdam van de Holland America Lijn. Volgens het Algemeen Dagblad zitten 91 Nederlanders vast op dit schip voor de kust van Taiwan. Premier Abe zegt dat er virusverdachte patiënten aan boord zijn, iets dat door de rederij wordt ontkend. Daarom dobbert de schuit al een tijdje rond rond op de Oost Aziatische Zee. Op een andere cruiseschip, Diamond Princess, in de haven van Yokohama (Japan), blijken nu 61 van de 3700 opvarenden besmet met het coronavirus. Het begon met een 80-passagier die besmet aan boord bleek te zijn gekomen, Hij bleek eerst tien infecties te hebben veroorzaakt, wat later twintig en nu meer dan zestig. Er zijn vijf Nederlanders aan boord. De zieken zijn van boord, de rest zit geïsoleerd in de eigen ‘zeevakantiehut’.
WUHAN – De dood van de 34-jarige oogarts dr. Li Wenliang, die als eerste waarschuwde voor het coronavirus maar niet werd geloofd, zelfs voor leugenaar werd uitgemaakt, leidt ook in China tot groeiende woede. Dokter Li raakte vorige maand zelf geïnfecteerd met de nieuwe ziekteverwekker. Nadat hij zijn wetenschappelijke kennis op het internet had gedeeld in een besloten groep van studiegenoten, werd hij ondervraagd door de politie en beschuldigd van ‘ernstige verstoring van de sociale orde’. Amnesty International noemt zijn dood een ’tragische herinnering’ aan de manier waarop China zijn bezorgdheid heeft genegeerd en essentiële informatie voor het land en zijn bevolking heeft willen wegmoffelen. Hu Xilinx, journalist bij de Chinese tabloid The Global Times, vindt dat de Chinese regering Li Wenliang alsnog een verontschuldiging schuldig is.

Op een besneeuwd talud in de stad Wuhan staat geschreven: ‘Vaarwel Li Wenliang’ – Bron: Weibo
Onder: reportage CNN