PEKING – De Wereldgezondheidsorganisatie heeft overheden wereldwijd aangespoord tot sneller handelen en steviger maatregelen tegen de nu naar een epidemische climax toegroeiende virusgolf van corona.

De Canadese epidemioloog dr. Bruce Aylward, aan het hoofd van het WHO-team dat in de afgelopen weken de uitbraak van het coronavirus in China onderzocht, en daarmee doorgaat, zei het zo: ,,Dit is een uiterst gevaarlijk virus, dat weleens verwoestend zou kunnen uitpakken.”

Epidemioloog Aylward: We weten nog te weinig van dit virus.

Aylward sprak tijdens een persconferentie in Peking, waar hij verslag deed van het werk van het team wetenschappers dat hij leidt. Bovendien suggereerde Aylward, rechterhand van WHO-directeur-generaal dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, dat nog onvoldoende bekend is over dit nieuwe micro-organisme en dat het nog met talloze vraagtekens is omgeven: ,,We moeten dus werken met wat we hebben, en… we moeten snel werken!”

Compliment

Hij waarschuwde ook China om op zijn hoede te blijven, hoewel het aantal nieuwe infecties volgens Chinese artsen in het corona-epicentrum Wuhan aan het afnemen is. Nu er zelfs weer coronabedden vrijkomen, wordt er – ten onrechte aldus Bruce Aylward – al een voorschot op genomen dat China langzaamaan uit de epidemie aan het komen is. Toch maakte Aylward, zelf met een mondkapje voor, China en de inwoners van de stad Wuhan, waar het virus het eerste uitbrak, een groot compliment: ,,De wereld is jullie veel dank verschuldigd. Met strenge maatregelen en uiterste discipline hebben jullie kans gezien de snelle stijging van het aantal nieuwe gevallen van dit uiterst riskante virus om te buigen in een daling met 80 procent. We zijn er echter nog lang niet.”

Elders, in Geneve, zei de hoogste baas van de WHO, ‘dr. Tedros’, dat de wereld zich moet voorbereiden op een mogelijke pandemie veroorzaakt door dit nieuwe coronavirus. ,,Heeft dit virus pandemische potentie? Absoluut, zijn we er al? Volgens onze beoordeling: nog niet”, voegde hij eraan toe. Dr Tedros noemde de lokale virusuitbraken in Italië, Iran en Zuid-Korea uiterst zorgwekkend. Hij moedigde ‘alle landen ter wereld’ aan om zich te focussen op het indammen van het virus.

President Donald Trump: Virus in USA is ‘under control’.

De Amerikaanse president Trump heeft gezegd dat het coronavirus in de VS onder controle is. Gezondheidsfunctionarissen in Michigan hebben gezegd dat bijna 325 mensen in de Verenigde Staten worden gecontroleerd op symptomen van coronavirus. Ze bevinden zich niet in quarantaine. Tot nu toe hebben de VS 53 bevestigde corona-infecties.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza) heeft reizen naar verschillende plaatsen in Noord-Italië ontraden. Dit vanwege de uitbraak van het coronavirus daar. Buza noemt een tiental plaatsen waarvoor de lokale  autoriteiten een toegangsverbod en een uitreisverbod hebben ingesteld. In en rond onder meer Milaan, Bologna, Trento en Turijn dienen reizigers waakzaam te zijn, eveneens geldt dit voor Rome en omstrekengeving, zegt het ministerie.

Foto: Gert Altmann/Pixabay

De corona-toestand om ‘ons’ heen en elders in de wereld…

Wereldwijd zijn er op dit moment bijna 80.000 (79.774) vastgestelde infecties. Er zijn in alle landen bij elkaar: 2.629 sterfgevallen. De landen om Nederland heen: Duitsland 16 infectiegevallen (0 doden), Italië 155 infecties (7 doden), België 1 infectie (0 doden), Frankrijk 12 infecties (1 dode), Verenigd Koninkrijk 13 infecties (0 doden), Finland 1 infectie (0 doden) en Zweden 1 infectie (0 doden).

Schoolbus

In Iran zijn nu 12 doden (waarvan vijf in de provincie Manzaradan) en 47 bevestigde besmettingen. Turkije heeft daarom zijn grens met Iran geblokkeerd en al het vliegverkeer vanuit Iran verboden. Ook Afghanistan en Turkmenistan hebben de grens met Iran dichtgegooid, om dezelfde reden. Iran raakt geïsoleerd. Ook Irak (13), Koeweit, Oman, Bahrein en Arabische Emiraten (ook 13) hebben hun eerste bevestigde corona-infecties, zo werd maandag bekend. Gezondheidsexperts zeiden dat een Iraanse buschauffeur van een schoolbus, geïnfecteerd bleek. Verschillende scholen waar hij kinderen naartoe bracht en weer afhaalde, zijn daarna tijdelijk gesloten.

In Zuid-Korea zijn nu acht doden en 893 besmettingen. 99 van de 102 patiënten van een ziekenhuisafdeling voor psychiatrie in Seoul (Z-K) zijn positief getest voor corona. Israël heeft 200 Zuid-Koreanen in quarantaine gezet op een luchtbasis bij Jeruzalem. Noord-Korea ontkent berichten als zou er sprake zijn van 1, 5 of zeven besmettingsgevallen. Singapore telt 89 infecties, maar 0 doden. Het aantal corona-infecties op het cruiseschip Diamond Princess (in de haven van Yokohama aan de ketting gelegd, sinds begin februari) is gestegen naar 693. Er zijn 3 sterfgevallen aan boord, alle drie tussen 75 en 85 jaar. Japan zelf telt 146 infecties, 1 dode, 7 personen die ernstig ziek zijn, en 23 die zijn hersteld.

Het dodental in China is maandag 24-2 met 71 gestegen naar: 2.663. Er zijn daar ruim 77.658 bevestigde infecties en 27.230 mensen zijn genezen verklaard. China telt nu nog 2.824 ‘verdachte’ gevallen, een getal dat duidelijk afneemt. Corona wordt ook veel aangetroffen in gevangenissen in het land. Verklaring hiervoor is dat de gezondheidstoestand van veel gedetineerden verzwakt is, waardoor zij vatbaar zijn voor het virus. Bovendien zitten de gevangenen dicht op elkaar.