GENÈVE – Wie meent dat de coronapandemie langzamerhand afloopt, zit er naast.  Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie moet het ergste echter nog komen.

,,De pandemie raast steeds sneller over de wereld, en raakt ook die landen die hun economieën en gemeenschappen weer aan het opstarten zijn en die denken dat ze de problemen gehad hebben”, zei WHO-directeur-generaal dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus maandag tijdens een internet-nieuwsconferentie.

Vloedgolf

De vloedgolf van het SARS-CoV2-virus die zich ruim een half jaar geleden aftekende, maakt volgens de WHO juist weer steeds meer tempo. ,,We willen allemaal doorgaan met ons leven, hopen dat alles weer snel voorbij is. Maar de harde realiteit is dat dit nog lang niet voorbij is. We’re not even close, het komt nog niet eens in de buurt van een uitbanning van het virus. We zijn er nog lang niet.”

Het nieuwe virus heeft tot nu toe meer dan 10,1 miljoen mensen over de hele wereld geïnfecteerd. Er zijn tot nu  toe meer dan 502.000 mensen overleden, dat blijkt uit de laatste sterftecijfers opgesteld door de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore (VS). Waar landen hun grenzen en economieën weer heropend hebben stijgt het aantal patiënten met de corona-longziekte COVID-19 weer.

De krant The Washington Post meldt zojuist dat het coronavirus aan het veranderen is, en dat er nu een dominante variant rondgaat die type-G is genoemd. Deze stamvariant maakt mensen weliswaar niet zieker, maar deskundigen menen dat type G (genoemd naar glycine, een van de aminozuren van het eiwit op het oppervlak van het virus) sneller overgedragen wordt.

VirusWaanzin

De Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat alle maatregelen die in alle landen zijn ingesteld in pogingen om het virus terug te dringen onverkort van kracht dienen te blijven. In Nederland denken echter zelfbenoemde deskundigen als Maurice de Hond en bewegingen als de popup-actiegroep VirusWaanzin dat álle maatregelen wel kunnen worden teruggeschroefd, omdat het virus bedwongen is.

Foto: PIXABAY