Dr. Michael Ryan (WHO): Dit is een zorgwekkend bijeffect van het onderlinge afstand houden.

GENEVE – In een groot aantal landen, waar de burgers afstand tot elkaar zijn gaan houden, ontstaan nu thuis veel nieuwe infecties met het coronavirus. Het risico van een besmetting loert nu in het eigen huis waar een ieder zich veilig behoort te voelen, te midden van andere gezinsleden. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich grote zorgen over deze ontwikkeling.

,,In veel landen vinden die besmettingen nu plaats in het huishouden, op gezinsniveau”, zei dr Michael Ryan, hoofd van Health Emergencies Programme van de World Health Organization. Ryan was (en is) ook betrokken bij de bestrijding van ebola.

Dr. Michael Ryan, beeld WHO

Het gezin als de nieuwe infectiebron, als de hoeksteen van de samenleving die de corona-epidemie in stand houdt, is een ernstig bijeffect van het beleid in heel veel landen om zeker een meter, maar liever nog anderhalve meter (zoals in Nederland), afstand te houden tot de eerstvolgende persoon. ,,In zekere zin is de transmissie, het overbrengen van de infectie op een ander, van de straat gehaald en teruggeduwd naar gezinnen”, zei de charismatische dokter dr. Ryan, die het vermogen heeft heel eenvoudig medische zaken uit te leggen.

,,Nu moeten we de families gaan zoeken om de mensen, die mogelijk ziek zijn,  te vinden, ze uit hun families te verwijderen en ze op een veilige en waardige manier te isoleren.” De WHO drong opnieuw aan om te testen en te blijven testen op het virus. Veel landen en hun regeringen streven naar een stabilisering van de epidemie. ,,Maar dat is niet voldoende”, zei dr. Ryan, ,,het moet een daling worden die teruggaat naar nul. Het virus zal voortdurend moeten worden teruggedrongen. Uit zichzelf zal het niet verdwijnen en steeds proberen terug te komen, Het moet agressief worden aangepakt. Anders komen we nooit van dit virus af.”