Toch… “Dit virus heeft ons al meer verrast”

KOPENHAGEN – Het einde van de coronapandemie is mogelijk na twee jaar in zicht. Dat zegt de Belgische arts Hans Kluge, regionaal directeur van de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO met 53 aangesloten landen.

Kluge voorziet dat de omikron-variant van het coronavirus binnen afzienbare tijd aan een voorlopige slotacte begint door nog één zware klap aan de Europese bevolking uit te delen. Hij zei dat tegen het Franse persbureau AFP. Mogelijk zal in dat, wat hij noemt, “pandemische eindspel” zo’n 60 procent van de Europeanen uiteindelijk geïnfecteerd zijn of worden met het virus. Volgens Hans Kluge krijgt die gebeurtenis ergens in maart zijn beslag.

Seizoensvirus

Daardoor zal “enige weken tot enige maanden” sprake zijn van een hoge mate van immuniteit onder de Europeanen en treedt mogelijk een periode van rust in voordat het virus aan het einde van 2022 weer terugkeert. “Niet per se als pandemie, maar als een seizoenvirus, zoals influenza (griep). Corona zal dan als endemisch virus waarschijnlijk ook beter te beheersen en te voorspellen zijn.”

Tekst leest door onder fotoWHO-regionaal directeur Hans Kluge. Beeld: WHO

De wijdverbreide immuniteit zal een combinatie zijn van besmetting (ook dat mensen de infectie al hebben doorgemaakt), vaccinatie en verlaging van de ‘seizoensgevoeligheid’, waarbij het weer verbetert en de omstandigheden voor het virus daarmee slechter worden, aldus Kluge.

Tot stilstand

Toch betekent het dat Europa in de komende twee maanden nog grote sociale en maatschappelijke problemen kan verwachten gaan leiden, doordat tientallen miljoenen mensen tijdelijk zijn uitgeschakeld. Het kan samenlevingen geheel of gedeeltelijk tot stilstand brengen, waardoor het soms zal lijken of er sprake is van een lockdown. Maar Hans Kluge waarschuwt ervoor dat zijn voorspelling geen al gedrukt spoorboekje is: “Dit virus heeft ons al meer verrast.” Andere WHO-experts zijn het niet met hem eens en blijven waarschuwen voor het te snel afbouwen van coronamaatregelen.

Lees ook: https://www.meerovermedisch.nl/article/dooft-omikron-de-epidemie-sneller-uit-met-een-sprankje-hoop-het-nieuwe-jaar-in/