UPDATE - Het Amsterdam UMC zegt het 'nieuwe' ziektebeeld bij kinderen te herkennen en niet als nieuw te zien. In Nederland zijn er minder dan tien patiënten bekend. Bij Amsterdam UMC zijn drie kinderen met deze symptomen opgenomen geweest. ‘Dergelijke ziektebeelden zagen we ook vóór corona wel eens,’ aldus kinderimmunoloog Taco Kuijpers. ‘Een aantal keer per jaar zien we kinderen die deze symptomen bij de ziekte van Kawasaki hebben. Het is waar dat we nu mogelijk iets meer kinderen met een wat ernstiger beeld zien dan eerder, maar het klinische beeld van de ziekte blijft zeer zeldzaam en komt slechts sporadisch voor. We willen uitzoeken of er een relatie kan zijn met Covid-19.’ Voor de ziekte van Kawasaki en de verschijnselen die nu gesignaleerd worden, is goede behandeling mogelijk, en bijna altijd is er een goed herstel.

Hoogleraar kinder-intensivecare Job Van Woensel: Verband met Covid-19 nog onduidelijk

GENEVE – De Wereldgezondheidsorganisatie is gealarmeerd door een nieuwe onbekende kinderziekte die zeldzaam heftige ontstekingsreacties teweegbrengt bij kinderen en tieners. De WHO studeert nu op een mogelijke relatie van het nieuwe ziektebeeld met het  coronavirus.

Volgens het Nederlandse artsentijdschrift Medisch Contact werden Britse artsen vorig week geïnformeerd over een aantal kinderen dat op de intensive care was beland met een ziektebeeld dat lijkt op de ziekte van Kawasaki, maar ook kenmerken heeft van het toxischeshocksyndroom (TSS). Inmiddels zijn meer vergelijkbare gevallen in andere landen opgemerkt, zoals Ierland, Frankrijk, Spanje, Duitsland en België. Ook in Nederland zouden twee tieners op de intensive care zijn beland met deze nog onbekende ziekte. Bij hen was sprake van heftige maagdarmklachten en tekenen van hartfalen. Uit tests blijkt dat ze evenwel niet besmet waren met het pandemische virus dat nu tot de coronaziekte Covid-19 kan leiden.

Ziekte van Kawasaki

De ziekte van Kawasaki is een aandoening van de bloedvaten die vooral bij kinderen van vijf jaar of jonger voorkomt. Hierbij ontstaan ontstekingen in de middelgrote bloedvaten, in het bijzonder van de bloedvaten van het hart, de kransslagaders. Het toxischeshock-syndroom wordt veroorzaakt door de op zichzelf onschuldige maar bacterie Staphylococcus aureus, die nu totaal ontspoort, gifstoffen in het lichaam uitscheidt, en uiteindelijk organen bij de drager aantast en/of orgaanuitval veroorzaakt soms met de dood tot gevolg. De ziekte gaat gepaard met hoge koorts, heftige huiduitslag en griepachtige verschijnselen, en kan zowel bij volwassenen als kinderen optreden.

Maar, zoals gezegd: het beeld dat nu is gevonden lijkt op deze twee aandoeningen, maar is het niet. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft dan ook bij kinderartsen wereldwijd aangedrongen op  alertheid op de nieuwe ziekte.

Veel te vroeg

Hoogleraar pediatrische intensive care dr. Job van Woensel (UMC, locatie AMC) benadrukt in Medisch Contact dat het nog ,,veel te vroeg is” om een definitief verband met Covid vast te stellen. Van Woensel Een aantal van hen had Covid-19, maar een aantal niet. ,,In Nederland hebben we twee gevallen gezien van tieners die met een dergelijk beeld op de ic belandden: ze presenteerden zich niet met respiratoire, maar met gastro-intestinale klachten en het beeld van hartfalen. Beiden testten bij herhaling negatief op SARS-CoV-2. Dergelijke ziektebeelden zagen we ook vóór corona weleens. Dan zoeken we naar een mogelijke oorzaak, zoals een virale infectie. Omdat wij als kinderintensivisten op het vinkentouw zitten vanwege covid-19, letten we nu goed op of er een verband zou kunnen zijn. Als dat zo is, en het is echt veel te vroeg om daarvan te kunnen spreken, zou het waarschijnlijk niet zozeer door het virus zelf komen, maar om overreactie van het afweersysteem gaan.”