ROTTERDAM/LEIDEN – Universiteiten en Hogescholen gaan voorlopig dicht. Daartoe hebben de Vereniging Universiteiten (VSNU) en de Vereniging Hogescholen besloten, na overleg met onderwijsminister Arie Slob (CU). De opleidingen sluiten hun deuren vanwege de corona-risico’s.

Inmiddels heeft de regering in een brief aan de Tweede Kamer het besluit met het universitair en hoger onderwijs nader toegelicht: ‘Het kabinet constateert dat op universiteiten en hogescholen sprake is van vele nationaliteiten en daarmee vele in- en uitreisbewegingen. We roepen universiteiten en hogescholen daarom op om in ieder geval tot en met 31 maart alleen nog onderwijs op afstand te geven. We zien dat meerdere universiteiten hun onderwijs en andere activiteiten zelf al hebben afgeschaald. Een voorbeeld hiervan is de medische faculteit van de Universiteit Leiden.’

De algemene verwachting is nu dat ook scholen uit het basis-, voortgezet- en middelbaar onderwijs dezelfde weg gaan volgen.

Vanmiddag nog verklaarde premier Rutte dat scholen voor basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo blijven gewoon open, omdat ,,de besmettingsrisico’s daar beperkt zijn.” Hij legde tijdens een persconferentie uit dat er tot op heden nog heel weinig besmettingen zijn onder jongeren en dat scholieren minder vatbaar zijn voor het virus. ,,Bovendien zou de maatschappelijk ontwrichting door het sluiten van scholen wel heel groot zijn”, sprak de premier. De algemene verwachting is nu dat ook scholen uit het basis-, voortgezet- en middelbaar onderwijs dezelfde weg gaan volgen. Rutte riep vanmiddag de universiteiten en hbo-opleidingen om hoorcolleges zoveel mogelijk online aan te bieden.

Virusbestrijding prioriteit

De Vereniging van Universiteiten zegt hier, waar mogelijk, uitvoering aan te geven. ,,Stageactiviteiten kunnen wel doorgang vinden, dit is ter individuele beoordeling van de stagiair en de stageplaats.” Voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen stelt in een korte verklaring: ,,Wij ondersteunen deze maatregel vanuit het Ministerie van Onderwijs. De bestrijding van het coronavirus is nu maatschappelijk gezien de eerste prioriteit.”

Universiteiten: Medewerkers en studenten met klachten worden onverminderd opgeroepen om de adviezen van het RIVM serieus te nemen.

Naast bovengenoemd besluit zeggen de bij de VSNU aangesloten universiteiten in lijn met het kabinetsbesluit toe om alle evenementen met meer dan 100 aanwezigen af te gelasten. En: ,,Onverminderd blijft gelden dat de universiteiten de situatie rondom het coronavirus in de gaten houden en de RIVM-richtlijnen volgen. Dit geldt onder andere voor buitenlandse reizen van medewerkers en studenten naar ontraden gebied. Ook medewerkers en studenten met klachten worden onverminderd opgeroepen om de adviezen van het RIVM serieus te nemen. We herhalen en versterken ook de oproep van het RIVM om, net als alle Nederlanders, thuis te werken waar het werk dit toelaat. De universitaire campussen blijven, waar mogelijk, wel open voor medewerkers en studenten.”

Bereidheid groot

De onmiddellijke bereidheid van de universiteiten is maatschappelijke tekenend hoezeer de noodzaak wordt ingezien om álles te doen om het coronavirus een halt toe te roepen.

Ook de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), Codarts (Hogeschool voor de Kunsten), InHolland en Hogeschool Rotterdam maakten vanmiddag al bekend per direct alle colleges en tentamens tot en met 31 maart te schrappen. De maatregel geldt ook voor lessen waar minder dan honderd studenten bij aanwezig zouden zijn. Een deel van de colleges kunnen EUR-studenten online volgen. ,,Voor een deel zal dat ook niet lukken”, zei Rateb Abawi, woordvoerder van het college van bestuur van de EUR, tegen RTV-Rijnmond en de site www.rijnmond.nl .De scriptieverdedigingen en promoties gaan wel door, meldt de woordvoerder. Hierbij zijn kleinere groepen mensen aanwezig. Studenten en medewerkers worden donderdagavond geïnformeerd over de maatregelen.