Wales en Ierland allebei in lockdown, Zweden overweegt ’t, Nederland lijkt er ook niet aan te ontkomen
BALTIMORE (VS) – Het aantal mensen in de wereld dat in aanraking is geweest met het coronavirus is vandaag de veertig miljoen gepasseerd. Maandagmiddag meldde de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore, Maryland, op het internet deze dramatische mijlpaal in de pandemie, die nog minder dan een jaar aan de gang is.
Dat betekent dat er in de voorbije vier weken (sinds 18 september) tien miljoen besmetten zijn bijgekomen. In de tweede week van augustus ging het nog om 20 miljoen geregistreerde besmettingen. Johns Hopkins University houdt vanaf het allereerste moment dat de epidemie vanuit China begon te verspreiden over de wereld, een indrukwekkend COVID-19-dashboard bij. Daarin is onder meer per dag(deel) of zelfs per uur zichtbaar hoeveel mensen per werelddeel, land of soms zelfs stad besmet zijn geraakt met het SARS-CoV2-virus. Ook is daarop te zien hoeveel sterfgevallen en herstelden er zijn per land. De Covid-toestand in de wereld is in één oogopslag zichtbaar op https://coronavirus.jhu.edu/map.html .
VS voert lijst aan
Nog altijd zijn de meeste besmettingen vastgesteld in de Verenigde Staten (ruim 8,17 miljoen). De verwachting is dat India (nu ruim 7,5 miljoen) op termijn de eerste plek gaat overnemen. Brazilië staat thans derde met 5,2 miljoen vastgestelde coronagevallen en Rusland vierde met 1,4 miljoen besmettingen. Argentinië, Colombia, Frankrijk en Spanje volgen met aantallen tussen 900.000 en 1 miljoen. In Nederland is volgens ‘John Hopkins’ sprake van 242.195 besmettingen. Wereldwijde is het dodental opgelopen tot bijna 1,2 miljoen. Ook hierbij voeren de VS de ranglijst aan, met bijna 220.000 sterfgevallen. Brazilië, India, Mexico, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje staan ook in de top zeven.
Tekst leest door onder illustratie

Bron: Johns Hopkins University CoronaVirus Resourche Center
Aanval
Dat het virus nog altijd in de aanvalstand staat en niet van plan is ermee op te houden blijkt uit de (plannen tot) lockdowns die vandaag bekend werden: Wales, in Engeland, gaat vanaf komende vrijdag voor veertien dagen op slot. De inwoners mogen zich dan alleen nog buiten hun huis begeven als zij beroep hebben dat van direct belang is voor de samenleving. Met het afsluiten van Wales proberen de autoriteiten de druk op de ziekenhuizen te verminderen. In de afgelopen weken is daar het aantal opnamen sterk toegenomen, zelfs tot een nagenoeg onhoudbaar niveau. Ook in andere Britse regio’s worden ziekenhuizen bijna onder de voet gelopen door de effecten van het virus.
In Zweden zouden de autoriteiten niet langer het opbouwen van een groepsimmuniteit nastreven, zo schrijft De Telegraaf, maar wordt serieus gedacht aan het middel lockdown.
Nederland
Hoewel in Nederland, aldus het RIVM, het aantal nieuwe corona-infecties tussen zondag- en maandagochtend 10:00 uur iets is afgenomen – met 162 tot 8.015 – is de druk van het virus onverminderd hoog. Dat komt tot uiting in de ziekenhuiscijfers die desondanks weer toegenomen zijn: van 1.652 (zondag) naar 1.738 vandaag (+86). De komende dagen/weken zal moeten blijken of de gedeeltelijke lockdown die in ons land sinds bijna een week geldt een neergaand effect heeft op de cijfers. Feit is dat Nederland op dit moment – en al enige tijd – in het hoogste risiconiveau verkeert: 4… en daarbij hoort een geheel of gedeeltelijke lockdown. Als de cijfers niet snel naar beneden afbuigen dan lijkt een totale lockdown van enkele weken, zoals komende vrijdag in Wales, nog slechts een kwestie van tijd.