Zeven sterfgevallen in Verenigd Koninkrijk, vijf ernstige complicaties in Nederland

DEN HAAG/LONDEN – Nieuwe gebeurtenissen vandaag rond het AstraZeneca-vaccin jagen veel mensen, die twijfelen aan vaccinatie, opnieuw de stuipen op het lijf. Zaterdag werd bekend dat zeker zeven gevaccineerden in Groot-Brittannië zijn gestorven aan de gevolgen van zeldzame bloedstolsels na inenting met deze entstof tegen het coronavirus.

Dat meldt de Britse medische toezichthouder MHRA (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency). Het bericht komt bovenop de meldingen van vrijdag van het (Nederlandse) Bijwerkingencentrum Lareb en het College ter beoordeling van Geneesmiddelen, dat totaal vijf personen in Nederland na een injectie met Vaxzevria (zoals het AstraZeneca Covid-19 vaccin inmiddels ook wordt genoemd) een uitgebreide trombose hebben ontwikkeld én een verlaagd aantal bloedplaatjes. De klachten traden zeven tot 10 dagen na vaccinatie op.

Bloedprop

Het gaat om vrouwen tussen 25 en 65 jaar. Eén van hen stierf aan de gevolgen van een longembolie (een bloedprop bij de longen) die ze in anderhalve week na het ontvangen van het vaccin ontwikkelde. Naar aanleiding van deze jongste melding en ook eerdere berichten uit onder meer Denemarken, Noorwegen en Italië besloot demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) op Goede Vrijdag de vaccinaties met AstraZeneca bij mensen onder 60 jaar tijdelijk te staken.

Op 16 maart waren er volgens het Europees medicijnagentschap EMA wereldwijd 7 gevallen van uitgebreide trombose en verlaagd aantal bloedplaatjes en 18 gevallen van hersentrombose, in de meeste gevallen bij vrouwen onder de 55 jaar. Op dat moment waren in Europa en het Verenigd Koninkrijk 20 miljoen mensen gevaccineerd. Een week later (22 maart) stond het aantal gevallen van hersentrombose op 62 gevallen wereldwijd, het merendeel relatief jonge vrouwen.

Verspilling

Daar kwam zaterdag bij dat de GGD’s in Nederland helemaal stoppen met het middel van het Brits-Zweedse geneesmiddelenbedrijf. Opgegeven reden:  ‘Voor mensen jonger dan 60 jaar bleven voor de komende dagen nog maar 700 afspraken staan verdeeld over de verschillende locaties. Door deze versnippering zouden op diverse locaties nog maar 1 tot 5 vaccinaties worden verricht met verspilling van vaccin tot gevolg’, stelt de GGD in een verklaring op zijn internetsite. ‘Om deze verspilling te voorkomen is in overleg met VWS en RIVM besloten om ook de afspraken van de groep boven 60 jaar af te zeggen. Met hen worden zo spoedig mogelijk nieuwe afspraken gemaakt waardoor zij alsnog snel worden gevaccineerd en er geen vaccin wordt verspild.’

Bliksem

Viroloog Marion Koopmans van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam nuanceert de kans op het ontstaan van bloedstolsels na vaccinatie met het ‘welles-niets’-vaccin van AstraZeneca. ‘OK, ff opgezocht: kans op trombose na AZ-vaccinatie zit tussen kans op overlijden door een aanval door een hond en kans op overlijden door bliksem in”, meldt zij relativerend in een bericht op Twitter.

Of Koopmans’ woorden mensen opnieuw over de streep zal trekken om dit vaccin te accepteren, is werkelijk de vraag. De weerzin is groot. Daarvoor is er wellicht ook teveel gebeurd. Te dikwijls was AstraZeneca in de afgelopen maanden negatief in het nieuws: uiteenlopend van het geruzie met de Europese Commissie en de bijwerkingen die eerst werden ontkend en later toch weer ‘voor mogelijk’ werden gehouden. Bovendien heeft het gehussel met cijfers over de werkzaamheid veel verwarring en twijfels veroorzaakt bij mensen die in aanmerking komen voor dit vaccin. De Zweeds-Britse coronaprik lijkt het helemaal te hebben verbruid en heeft de talrijke tegenstanders van vaccinatie tot lachende derden gemaakt.

Beeld: CBG