Door de licht dalende coronacijfers in de ziekenhuizen…

UTRECHT – Het gaat weer iets beter in de Nederlandse ziekenhuizen, ze komen wat ruimer in hun jasje te zitten voor andere zorg dan overwegend corona. Er komt iets meer behandelgelegenheid voor de ‘reguliere planbare’ zorg nu er sprake is van een lichte daling van het aantal mensen dat specifieke coronazorg nodig heeft.

Dat blijkt uit gegevens die de ziekenhuizen bijhouden in het zogenoemde Zorgbeeldportaal van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Ziekenhuizen behandelen op dit moment, aldus het RIVM, 1.952 mensen vanwege Covid-19; de door het coronavirus veroorzaakte (long)ziekte. Dat is het laagste aantal sinds half december. Woensdag lagen er nog 1.990 patiënten met een al dan niet uit de hand gelopen corona-infectie in een van de Nederlandse ziekenhuizen.

Planbaar

Ook is er hierdoor iets meer operatiecapaciteit, stelt de NZa: ,,Het aantal beschikbare operatiekamers ligt nu op 68 procent van wat normaal in gebruik is. Vorige week was dat nog 65 procent.” Ook geeft 77 procent van de ziekenhuizen aan weer deels of volledig reguliere planbare zorg te leveren. Vorige week was dat nog 61 procent.

Het aantal ziekenhuizen dat ‘kritisch planbare zorg’ volledig kan leveren – dat is de zorg die binnen zes weken moet plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen – stijgt licht: van 70 naar 71 procent. In de afgelopen week lag het aantal verwijzingen dat huisartsen voor hun patiënten konden uitschrijven naar ziekenhuizen en zelfstandige klinieken op 85 procent van wat verwacht zou kunnen worden zonder corona-uitbraak, stelt de zorgautoriteit. In de week daarvoor was dat 86 procent.

Ggz

Het aantal verwijzingen dat huisartsen hebben kunnen uitschrijven naar de geestelijke gezondheidszorg ligt eveneens iets boven de aantallen die de NZa zegt te zou verwachten zonder corona. ,,We zien wel verschillen tussen diagnoses en tussen leeftijden. Zo ligt het aantal verwijzingen voor ouderen iets lager dan we zouden verwachten.”