Belgische ‘RIVM’ Sciensano: Niet uitgesloten dat we deze winter toch nog te maken krijgen met een behoorlijke griepgolf
UTRECHT/BRUSSEL – En opnieuw laat de griep het afweten in Nederland en België. Het influenzavirus circuleert op dit moment hoegenaamd niet in Nederland en bij de zuiderburen. Wanneer mensen zich bij de huisartsen melden met – wat zij veronderstellen – ‘griepverschijnselen’, dan blijken het vooral COVID-19 en gewone verkoudheidsvirussen te zijn.
Dat melden zowel het Nationaal Influenza Centrum bij het Erasmus MC in Rotterdam, het RIVM, het Nivel, als Sciensano dat de virussituatie in België in kaart brengt.
Flutgriep
Het influenzavirus dat griep veroorzaakt werd in de voorbije weken maar af en toe teruggevonden. In Nederland zijn de influenzacijfers extreem laag voor de tijd van het jaar: drie influenza(achtige) meldingen per tienduizend inwoners in de drie noordelijke provincies: Friesland, Groningen, Drenthe. En géén enkel geval in Overijssel, Gelderland en Flevoland. In de rest van het land schommelt het tussen 1 en 2 per 10.000. Het is dus nog minder dan een flutgriep…
In Nederland spreken we van een griepepidemie als in twee achtereenvolgende weken de activiteit van influenza boven de epidemische grens komt van 5,8 patiënten met influenza-achtige ziektebeelden (IAZ) per 10.000 inwoners, en er bij een beduidend aantal patiënten een influenzavirus gevonden. Dat is nu amper het geval. “Omwille van enkele gedetecteerde griepvirussen spreken we sinds 2 weken over een ‘sporadische verspreiding’ in ons land”, zeggen de Belgen onderzoekers.
Mechanisme
De oorzaak van het op dit moment nog wegblijven – voor het tweede achtervolgende influenzaseizoen – is dezelfde als vorig jaar, seizoen 2020/2021. De hygiënemaatregelen om het krachtiger en massaler aanwezige coronavirus te dempen, werken nadrukkelijk óók tegen de griep. Aan dit mechanisme – het overheersende virus drukt andere virussen weg – werd vorig jaar (en vrij zeker ook nu nog) ernstig getwijfeld door Nederlanders (en Belgen) die menen dat de coronapandemie is georganiseerd door overheden om volkeren te onderdrukken. Wanneer elk jaar, corona of niet, dezelfde hygiëne gevolgd zouden worden (mondkapjes, afstand houden, handen wassen e.d.), dan zou er ook steevast minder griep in omloop zijn.
Mogelijk toch nog?
“Of we deze winter een zwaardere griepepidemie krijgen, is moeilijk te voorspellen”, zeggen deskundigen van het Belgische, in Brussel gevestigde, Sciensano, een instituut enigszins vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM in Bilthoven. “Enerzijds gelden er door de COVID-19 situatie strengere maatregelen (o.a. afstand en mondmaskers) dan in normale winters. Anderzijds is een griepepidemie verleden winter uitgebleven. Dat betekent dat de bevolking momenteel mogelijk wat vatbaarder is voor het griepvirus. Daardoor is het niet uitgesloten dat we deze winter toch nog te maken krijgen met een behoorlijke griepgolf. Met een griepvaccin kan je die bescherming op een eenvoudige manier weer opkrikken. Daarom raden we zeker de mensen die behoren tot een risicogroep aan om zich te laten vaccineren.”
Verder weg in Europa is er wel degelijk griep. Met name in Noord- en Oost-Europa is er zelfs wijdverspreide influenza, en in zekere mate ook al in enkele regio’s in Frankrijk. Het is dan ook denkbaar dat over enkele weken mogelijk in ons deel van Europa sprake zal zijn van verhoogde griepactiviteit (een “epidemische verheffing”) of zelfs een heuse griepepidemie.
Foto: PIXABAY