LONDEN/GENÈVE – Opnieuw is een mutatie, een verandering, van het coronavirus ontdekt in het Verenigd Koninkrijk. Het is de tweede variant binnen enkele dagen van het ‘oorspronkelijke’SARS-CoV2-virus dat wereldwijd de huidige coronapandemie veroorzaakt.

Ook in Zuid-Afrika werd dezer dagen een coronavariant vastgesteld. Volgens de Britse minister van Volksgezondheid, Matt Hancock, is deze tweede variant gesignaleerd bij twee contacten van mensen die in Zuid-Afrika zijn geweest. En ook deze mutatie is mogelijk opnieuw infectieuzer dan de voorgaande.

Opnieuw leidt dit alles tot verder aangescherpte maatregelen. Steden als Norfolk, Essex en Sussex en ook Hampshire gaan vanaf 2e Kerstdag in lockdown. Londen is dat al.

,,Virussen muteren, ze veranderen voortdurend”, zei epidemioloog Maria Van Kerkhove, ’technisch leider Covid-19′ van de Wereldgezondheidsorganisatie, over de ontdekking van een nieuwe coronavariant. Ze deed haar uitspraak in een eerste reactie na het ontdekken van de eerste mutant in Engeland, eerder deze week. ,,Tot nu toe zien we geen toename van de ernst van de ziekte, maar onderzoeken daarnaar zijn aan de gang.”

Volgt meer