Gynaecoloog dr. Sanne Gordijn: Er gaan bij een minder goed werkende placenta minder voedingsstoffen en zuurstof naar de baby.

GRONINGEN – Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) start een onderzoek bij zwangere vrouwen die hun baby minder voelen bewegen. Het doel van dit onderzoek is om er achter te komen welke baby’s – die minder bewegen – beter direct geboren kunnen worden en bij welke baby’s het wellicht beter is om nog even af te wachten.

Het ‘minder leven voelen’ van het kind komt in een groot deel van de zwangerschappen voor. Heel veel vrouwen hebben die ervaring, zij kennen het gevoel van onrust, soms paniek, bij de plotselinge passiviteit van hun kind. Gelukkig heeft dit dikwijls een onschuldige oorzaak. In ongeveer 90 tot 95 procent van de gevallen komt dit doordat de baby ánders is gaan liggen, of doordat de moeder het erg druk heeft gehad. Maar bij een klein deel werkt de moederkoek (placenta) niet helemaal goed en kunnen er wèl problemen ontstaan.

Voedingsstoffen

Om te bepalen of de placenta goed werkt, wordt in het Groningse onderzoek de bloeddoorstroming gemeten in het hoofd van de baby en in de navelstreng. Gynaecoloog Sanne Gordijn, die de studie leidt, legt uit: ,,Als de verhouding van de bloeddoorstroming in het hoofd en in de navelstreng afwijkend is, kan dit een teken zijn van een verminderde werking van de moederkoek. Er gaan bij een minder goed werkende placenta minder voedingsstoffen en zuurstof naar de baby. Mogelijk is de baby dan beter af door het vervroegen van de bevalling, zodat de baby niet langer een tekort aan voedingsstoffen en zuurstof heeft. Wat dan precies het beste moment is, is niet zeker. Daarnaast zijn de baby’s met een moederkoek die ‘normaal’ werkt, mogelijk juist beter af door het natuurlijke moment van bevalling af te wachten en niet bij eerder geboren worden.”

Bevallingservaring

De onderzoekers willen nagaan of het beter is om een baby vanaf 37 weken zwangerschapsduur direct geboren te laten worden als de zwangere minder leven voelt én er een afwijkende bloeddoorstroming is. Hierbij kijken zij niet alleen naar de conditie van de baby direct na de geboorte, maar ook naar de gezondheid en de bevallingservaring van de moeder. Ook gaan de onderzoekers na hoe de ontwikkeling van het kind is als het 2 jaar oud is.

Alle zwangere vrouwen met een zwangerschapsduur van 37 weken of langer die hun baby minder voelen bewegen komen in aanmerking voor deelname aan het onderzoek. De studie is een samenwerking met Amsterdam UMC en wordt in verschillende ziekenhuizen in het land uitgevoerd. Gynaecoloog Sanne Gordijn kreeg een subsidie van ZonMW voor deze studie van €800.000.Soms is eerder geboren worden misschien beter, maar dat weten de artsen nog niet zeker. Dat wordt nu onderzocht, onder andere in Groningen. Foto: PIXABAY