Aantal infecties in VS in de voorbije twee maanden meer dan verdubbeld…

WASHINGTON – De coronapandemie heeft een nieuwe, dramatische mijlpaal bereikt in de Verenigde Staten. De hoeveelheid van 5 miljoen vastgestelde corona-besmettingen is zaterdag gepasseerd. De VS telt zo’n 328 miljoen inwoners in vijftig staten.

Het aantal sterfgevallen waarin de coronabesmetting een rol heeft gespeeld staat nu op 162.430. Er is geen land ter wereld dat zo ernstig is getroffen door deze wereldomspannende pandemie als de VS. Wereldwijd zijn nu bijna 20 miljoen mensen drager van het coronavirus. Amerika tekent dus voor een kwart daarvan.

Zwartste dag

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in de VS bereikte op 16 juli een tussentijds hoogtepunt. Op die dag werd bij ruim 75.000 mensen vastgesteld dat ze besmet waren. De zwartste dag was 15 april,met 2.752 sterfgevallen.

Brazilië staat op de tweede plaats met drie miljoen besmettingen en bereikte vandaag ook de trieste mijlpaal van ruim 100.000 doden. India staat op de derde plaats met nog ‘slechts’ twee miljoen vastgestelde infecties. Met grote snelheid stevent het aantal doden wereldwijd af op 730.000. Nú 727.523, aldus het corona-dashboard van The Johns Hopkins University in Baltimore (9 augustus, 14:50 uur).

Vernederingen

Begin dit jaar, in januari, toen de eerste besmettingen in de VS een feit waren, verkondigde president Trump dat zijn regering de zaak volledig onder controle had. En ook, dat de epidemie vrij zeker goeddeels aan The United States voorbij zou gaan. De vooraanstaande Amerikaanse immunoloog en naaste adviseur van de president, dr Anthony Fauci, voorspelde evenwel dwars tegen de beweringen van zijn ‘baas’ in dat hij rekening hield met miljoenen geïnfecteerden in de VS en tussen 100.000 en 200.000 of meer sterfgevallen. Het kwam hem te staan op een openlijke vernederingen via Twitter door Donald Trump. De realiteit van het moment heeft Fauci gelijk gegeven.

Bron: UNSPLASH/Erin Schaff/The New York Times