Nederland drie weken ‘plat’: geen evenementen, maximum aan groepen, scholen nog open
BILTHOVEN/DEN HAAG – ‘Een korte, drie weken durende lockdown, gevolgd door een strikter QR-beleid. Om het coronavirus een harde klap te geven.’ Dat is wat het Outbreak Management (OMT) aan het demissionaire kabinet zou hebben geadviseerd.
Het OMT wil bereiken dat niet alleen de nog immer aanhoudende groei van het aantal nieuwe infecties wordt doorbroken, maar ook dat de sterke toename van het aantal ziekenhuisopnamen wordt gestopt. Het zorgpersoneel staat op het punt van instorten, en daarmee de zorg.
Records
Van dinsdag 9 op woensdag 10 november waren er ruim 12.700 nieuwe besmettingen. Over het afgelopen etmaal (10-11 november) was sprake van ruim 16.300 positief vastgestelde infecties. Een absoluut record, hoger was het coronadagcijfer nog niet eerder.
Of het ervan komt en of alles dan weer plat gaat in het land, zal vrijdag duidelijk worden tijdens de corona-persconferentie van de ministers De Jonge en Rutte. Eerder lijkt het te gaan om ‘lockdown-achtige maatregelen’, en niet een volledige lockdown. Te horen valt dat het OMT zou hebben voorgesteld om drie weken lang alle evenementen in het land af te blazen en groepsvorming en bijeenkomsten te binden aan maxima. Scholen zouden openblijven, vooralsnog… Na de lockdown zou een 2G-beleid van kracht moet worden, waarbij iemand alleen nog maar een QR-code krijgt als hij of zij Gevaccineerd of Genezen is van corona. Ofwel minder bewegingsvrijheid voor mensen die ervoor gekozen hebben zich niet te laten vaccineren.
Ernstig
Verschillende virologen hielden al rekening met deze maatregelen, zoals Bert Niesters van het UMC Groningen en Ab Osterhaus. Zij zagen de bui al aankomen, omdat het kabinet volgens hen telkens te laat anticipeerde op de corona-ontwikkelingen. Hoe het ook zij: snelle en harde maatregelen die iedereen zullen treffen – ongevaccineerd of gevaccineerd – lijken nu onafwendbaar. De toestand in het land is ernstig genoeg voor.
Vanuit kringen rond het kabinet klinkt nog geen enkel signaal of het kabinet ook zal instemmen met de adviezen van het Outbreak Management Team. Vandaag hebben leden van de regering uitvoerig overlegd met het OMT. De zaak is buitengewoon complex, daarom wordt ook vanavond en morgen verder vergaderd op het Catshuis. Volgens viroloog Osterhaus zou het kabinet door het in de wind slaan van dit advies een enorm risico nemen. Hij kan zich dus niet voorstellen dat dit ook daadwerkelijk gebeurt.
Reacties op de ontstane ontsporing van corona in Nederland
- De beroepsvereniging van verpleegkundigen V&VN wil dat het kabinet stevig ingrijpt om de verdere verspreiding van covid-19 in te dammen. ,,Ook moet het kabinet, gelet op de hoge uitval onder onze beroepsgroepen, niet blijven treuzelen met de boostervaccinatie en die deze maand al aanbieden aan zorgprofessionals.” Dit schrijft Bianca Buurman, voorzitter van V&VN, in een brandbrief aan het kabinet: ,,Niemand zit te wachten op de terugkeer van strenge coronamaatregelen. Toch zijn stevige maatregelen noodzakelijk om de Nederlandse patiëntenzorg overeind te houden. Laat de aanpak van kleine stapjes los en doe nu in één keer wat nodig is.” V&VN nodigt minister de Jonge uit voor spoedoverleg over de zeer ernstige situatie die voor onze beroepsgroep is ontstaan. De brandbrief volgt op eerdere waarschuwingen. In oktober riep V&VN het kabinet al op om in te grijpen op het steeds dieper wordende zorginfarct: “Durf versoepelingen terug te draaien, woon de zorg niet nog verder uit. Hoe langer de interventie op zich laat wachten, hoe ernstiger de gevolgen”, schreef Buurman toen. Sindsdien wordt de situatie in de zorg met de dag problematischer.
- De organisatie van poppodia en -festivals (VNPF), die sinds het einde van de zomer weer een beetje op stoom kwam, reageert met ongeloof en verbijstering op de mogelijke lockdown. De brancheorganisatie vindt dat het kabinet, zo het morgen tot opvolging van het OMT-advies besluit, de pijlen op het verkeerde doel richt. ,,Uit cijfers blijkt dat besmettingen vooral in familiaire kring en op school plaatsvinden. Niet in poppodia of bij evenementen”, aldus de boze sector die van symboolpolitiek spreekt.
Foto: PIXABAY