UPDATE 14.30 uur: Opnieuw: 6.378 nieuwe besmettingen in de afgelopen 24 uur. *** Op dit moment voert premier Rutte in het Catshuis in Den Haag overleg met de ministers De Jonge, Grapperhaus en RIVM-directeur Jaap van Dissel over de crisis rond het coronavirus. Duidelijk is dat het aantal besmettingen, zoals gehoopt, niet terugloopt en dat er nu extra zware maatregelen nodig zijn om het virus 'terug te drukken'. Morgen komt het Outbreak Management Team (OMT) bijeen om het kabinet een laatste advies mee te geven. Dit leidt dinsdag tot de afkondiging van maatregelen die veel mensen niet willen, maar die nu onvermijdelijk blijken. Het schrappen van de koopavonden is daarbij nog een van de mildste. - meer updates te verwachten!

Ernst Kuipers (Landelijk Netwerk Acute Zorg): Houd er rekening mee dat het coronavirus tot in het voorjaar actief blijft en ook dan nog niet weg is…

ROTTERDAM – Met vandaag 6.504 nieuwe infectiemeldingen – ruim 500 meer dan een etmaal eerder – lijkt een lockdown in Nederland onvermijdelijk geworden. Mogelijk kondigt het kabinet die dinsdag aan voor een van de dagen erna.

Het is volgens intensivist Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), nog de enige mogelijkheid die rest om het tot een tweede uitbraak opgelaaide coronavirus de kop in te drukken. ,,Ik ben er een groot voorstander van dat we zo snel mogelijk in een lockdown gaan”, zei hij vandaag tegen het Algemeen Dagblad. ,,En dan geen intelligente lockdown of iets dergelijks, maar een volledige. Anders verandert er niets. Hopelijk kunnen we er dan snel weer uit.”

‘Flatten the curve’

Gommers stelt met nadruk dat de genomen maatregelen, ook die van twee weken geleden, niet afdoende zijn gebleken. ,,De bedoeling was flatten the curve. Dat wil nog niet erg lukken.” Harde maatregelen zijn dan ook nodig om het aantal besmettingen naar beneden te krijgen, vindt Gommers, lid van het Outbreak Management Team. Tegen Nieuwsuur/NOS zei hij te erkennen dat het afkondigen van zo’n volledige lockdown een moeilijke beslissing is voor het kabinet. ,,Maar Rutte kan niet nog een paar dagen wachten. Ze hebben morgen Catshuisberaad en de cijfers blijven maar stijgen en die móéten nu echt naar beneden.”

Afgelopen vrijdag zei premier Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad nog dat de komende ,,24, 48 of hooguit 72 uur cruciaal waren om de effecten van de eerder genomen maatregelen te zien”. Daarvan is nu een derde om. Op 30 september werd afgekondigd dat minder mensen bij elkaar mogen komen, dat toeschouwers uit den boze zijn bij sportwedstrijden en dat ook cafés en restaurant ’s avonds om 10 uur dicht moeten. Maar dat pakket heeft niet geleid tot een dalende lijn in de besmettingen.

‘In control’

Coronaminister Hugo de Jonge zei vanmiddag bij de presentatie van de CoronaMelder, een app, die een half jaar geleden al door het kabinet werd aangekondigd, dat wanneer de trend dít weekend niet wordt gekeerd, extra maatregelen onvermijdelijk zijn. Ook hij lijkt nu al rekening te houden met harde(re) maatregelen, nadat de recent aangekondigde verscherpingen weinig effect hebben gehad. Vrijdagavond zei de Rotterdamse viroloog, prof. Marion Koopmans van het Erasmus MC bij Nieuwsuur: ,,Niemand wil een lockdown, maar de vraag is of je het toch niet even moet doen, om weer ‘in control te’ komen.

Radboud-viroloog Alma Tostmann: Als we nu nog geen effecten zien van de laatst genomen maatregelen, dan weten we zeker dat het blijft stijgen.

Ook viroloog Alma Tostmann van het Radboudumc zei zaterdag, opnieuw in een NOS-programma: ,,Het effect van de maatregelen van anderhalve week geleden moeten we vanaf dit weekeinde wel echt kunnen zien. Als dat niet zo is, weten we zeker dat het blijft stijgen. Je kunt dan natuurlijk voorzichtig zijn en wachten. Maar een tandje erbij kan echt geen kwaad”,  zegt Tostmann.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg vreest dat de tweede coronagolf, die enkele weken geleden uitbrak in Nederland, weleens langer zou kunnen duren dan de zes, zeven weken van de eerste piek, dit voorjaar. Hij zei dat bij een PvdA-bijeenkomst in het Bimhuis in Amsterdam. Kuipers sluit niet uit dat het virus tot in het voorjaar actief zal blijven en ook dan nog niet weg is. Hij voorziet een zware  winter, vooral voor het zorgpersoneel. Kuipers is de topman van het Erasmus MC in Rotterdam.

België, Duitsland en Frankrijk

Ook in onze buurlanden lopen de coronacijfers weer drastisch op. België heeft in de afgelopen week de grootste dagelijkse stijging doorgemaakt van het aantal coronabesmettingen sinds het begin van de pandemie. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano. Het instituut meldt dat tussen 30 september en 6 oktober dagelijks gemiddeld 3.274 nieuwe besmettingen zijn vastgesteld. Dat komt neer op een stijging van 80 procent in vergelijking met de week daarvoor. Afgelopen maandag en dinsdag zijn de laatste dagen waarover dagcijfers bekend zijn. Toen zijn er respectievelijk 5.022 en 5.048 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld.

De vooraanstaande viroloog van België, Marc van Ranst, reageert op Twitter op de uitspraken van ‘zijn’ premier, Alexander De Croo. Die verklaarde dit weekeinde: Willen we een lockdown? Neen? Dan zullen we ons moeten gedragen’. Van Ranst spreekt van duidelijke taal door de eerste minister. En hij zegt daarop: ,,Het is inderdaad al later dan 5 voor 12: sociale contacten beperken, afstand houden, mondmaskers, goede ventilatie!”

Het aantal coronabesmettingen in Duitsland is weer iets sterker gestegen dan de afgelopen dagen. Dat meldde het Robert Koch Institut zaterdag, de Duitse tegenhanger van het RIVM. De organisatie registreerde 4.721 nieuwe gevallen, terwijl dat vrijdag nog 4.516 was.

In Frankrijk zijn de afgelopen 24 uur 26.896 mensen besmet geraakt met het coronavirus, meldt dagblad Trouw. Nooit eerder waren er zoveel besmettingen binnen een etmaal in het land. Vrijdag werden 20.339 nieuwe geïnfecteerden gemeld, ook dat was een record. Het aantal coronadoden is de afgelopen 24 uur gestegen met 54 en bedraagt nu 32.684. In diverse steden, zoals Parijs, Lyon, Lille en Marseille, geldt het hoogste corona-waarschuwingsniveau. In de getroffen steden moeten bars en horecagelegenheden die geen eten verkopen hun deuren twee weken sluiten.

Belgische premier De Croo: ‘Willen we een lockdown? Neen? Dan zullen we ons moeten gedragen…’