Grote zorgen bij medisch en verpleegkundig personeel dat straks de achterstanden moet inlopen…
UTRECHT – De Nederlandse ziekenhuizen wacht straks een vloedgolf aan operaties als de coronacrisis weer enigszins onder controle is. Dat blijkt uit een peiling van de Nederlandse Verenigingen voor Anesthesiologie en Heelkunde.
Chirurgen, anesthesiologen, operatieassistenten, anesthesiemedewerkers en recovery-verpleegkundigen maken zich grote zorgen over het aantal patiënten dat op een operatie wacht. Ten minste 100.000 noodzakelijke, niet-spoedeisende operaties zijn in 2020 uitgesteld. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om KNO (keel-neus-oor)-ingrepen, maar ook knie-, heup- en galblaasoperaties.
Hogere zorgkosten
,,Op dit moment wachten in Nederland ontzettend veel mensen op een operatie. Dit leidt uiteindelijk op lange termijn tot gezondheidsschade en hogere zorgkosten,” zeggen Caroline van der Marel en Jaap Bonjer, voorzitters van de Nederlandse Verenigingen voor Anesthesiologie en Heelkunde. ,,Er zijn onconventionele maatregelen nodig om straks alle noodzakelijke zorg te kunnen leveren aan de patiënten die op dit moment wachten op een operatie. Een belangrijke sleutel voor de oplossing ligt bij het doelgericht trainen, versneld nascholen en flexibele inzet van zorgpersoneel en studenten geneeskunde om ondersteuning te bieden op de operatiekamer (o.k.).
Uitgestelde zorg
Op basis van declaratiegegevens blijkt dat in 2020 zeker 100.000 operaties minder zijn uitgevoerd dan in 2019. Tijdens de eerste coronagolf zijn OK-personeel, -ruimte en -apparatuur ingezet voor het creëren van honderden extra IC bedden voor ernstig zieke coronapatiënten. De OK-capaciteit werd hierdoor fors afgeschaald, tot zelfs 63 procent minder operaties in april 2020. De mogelijkheid om deze operaties in te halen was er onvoldoende omdat de tweede golf opnieuw beperkingen in OK-capaciteit tot gevolg had vanwege onvoldoende beschikbare bedden en personeel.