Vooraanstaande Vlaamse viroloog Marc van Ranst (KU Leuven): Dit voldoet aan alle voorwaarden om het een pandemie te noemen.

LEUVEN – De vooraanstaande Belgische viroloog dr. Marc van Ranst vindt dat de uitbraak met het coronavirus Covid-19 in de afgelopen dagen en weken is uitgegroeid tot een werkelijke pandemie, een wereldwijd omspannende epidemie. ,,Dit voldoet aan alle voorwaarden om het een pandemie te noemen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat dat binnenkort ook doen.” Van Ranst van de Katholieke Universiteit in Leuven zei dit in het – ook in Nederland veel bekeken – VRT-programma ‘De zevende dag’.

,,Gebruik van het woord pandemie doet schrikken”, erkende Van Ranst. ,,Misschien is dat ook wel de bedoeling, we moeten dit alles serieus nemen. Een schrikeffect is niet erg, men mag wel degelijk voorzichtig zijn”, aldus Van Ranst in het interview en in zijn berichten op het internet. ,,Men mag weten dat men zich moet voorbereiden.”

De Vlaamse viroloog zegt al sinds begin van dit jaar met zijn mensen in het laboratorium van de KU Leuven de klok rond te werken ,,om coronagevallen op te sporen, om de overheden te helpen om de pandemie-plannen te updaten, en om eenieders vragen te beantwoorden.”

Wat kunnen we dan doen om de verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen?, vroeg VRT-presentatrice Lisbeth Imbo aan Van Ranst: ,,We moeten beseffen dat virale epidemieën moeilijk uit te stellen zijn. Al koopt de krokusvakantie ons wel wat tijd”, legt de viroloog uit. ,,Wat mensen zelf kunnen doen, is hetzelfde als wat je kunt doen om de griep te voorkomen: voldoende de handen wassen en zoveel mogelijk contact vermijden met mensen die hoesten en proesten.”