Psychiater Roel Mocking: We zien dat de visolie vooral effect heeft op symptomen die te maken hebben met stemming en impulsiviteit

AMSTERDAM – Maakt visolie kans op een rol in de behandeling van Borderline? Het begint er steeds meer op te lijken nu Nederlandse onderzoekers ‘een effect’ zeggen te hebben vastgesteld bij Borderline-symptomen die te maken hebben met stemmingswisselingen en impulsief gedrag.

De mogelijk gunstige invloed van visolie op verschillende psychiatrische aandoeningen werd al jarenlang vermoed en ook beschreven, maar volgens wetenschappers van het Amsterdam UMC (samenvoeging van AMC en VUmc) waren de tot nu toe uitgevoerde studies te klein voor duidelijke conclusies over borderline persoonlijkheidsstoornissen (BPS).

Grillig

Psychiater dr. R.J.T. Mocking, die al jaren in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam onderzoek doet naar onder meer depressie en schizofrenie in relatie tot metabolisme, vetzuren, dieet en vis, heeft uitkomsten van alle individuele studies samengevoegd en daarop een analyse uitgevoerd. ,,We zien dat de visolie vooral effect heeft op symptomen die te maken hebben met stemming en impulsiviteit”, zegt Mocking in een publicatie van het Amsterdam UMC.

Mensen met BPS ervaren grillige wisselingen in de stemming. Een andere kenmerk is impulsiviteit. De patiënt heeft hier veel last van, zijn of haar omgeving heeft er vaak weinig geduld en begrip voor. Een tot twee op de honderd mensen heeft te maken met deze stoornis, vaker vrouwen dan mannen. Er zijn verschillende behandelingen die erop gericht zijn te leren omgaan met emoties en impulsief gedrag terug te dringen.

Voedselpreparaat

Ondanks de reeds beschikbare therapieen zien veel patiënten en behandelaren ruimte voor aanvullende verlichting van klachten. Bestaande medicijnen voor depressie of psychose werken soms wel, maar vaak niet voldoende bij mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Deze nieuwe studie kijkt of het voedingspreparaat omega-3-vetzuren werkt bij BPS.

Roel Mocking: ,,Er zijn verschillende manieren hoe omega-3 vetzuren effect kunnen hebben op psychische klachten. De hersenen bestaan voor meer dan de helft uit vet en omega-3-vetzuren zijn een belangrijk bestandsdeel daarvan. Ze bepalen hoe goed de verbindingswegen tussen zenuwcellen functioneren.”

Industriële revolutie

Van belang is dat we omega-3-vetzuren niet zelf kunnen aanmaken en afhankelijk zijn van wat we binnenkrijgen via het dieet. Mocking: ,,Sinds de industriële revolutie eten we steeds minder omega-3-vetzuren, wat de balans in de hersenen kan verstoren. Daarnaast kan visolie ontstekingen remmen, ook in de hersenen. Veel psychische stoornissen gaan gepaard met ontstekingsactiviteit. Die kan verhinderen dat medicatie goed aankomt in de hersenen. Zo zouden omega-3-vetzuren ook de werking van andere medicatie bij mensen met borderline persoonlijkheidsstoornis kunnen verbeteren.”

De uitkomsten van de meta-analyse suggereren dat omega-3-vetzuur suppletie de moeite waard kan zijn bij mensen bij wie deze diagnose gesteld is”, vat Mocking samen. ,,Omega-3-vetzuren werken niet bij iedereen, we kunnen helaas nog niet goed voorspellen wie wel en wie niet reageert.”

Capsules

Mocking stelt dat het slikken binnen enkele weken tot maanden het effect heeft. Het is onvoldoende bekend of de effecten groter worden als mensen het langer gebruiken, en hoe lang mensen door moeten gaan met slikken. De Gezondheidsraad adviseert dagelijks 200 milligram omega-3-vetzuren binnen te krijgen, bij voorkeur uit vis. Maar tot een paar duizend milligram wordt over het algemeen niet als schadelijk gezien. Mocking: “Voor depressie lijkt een dagelijkse dosis van 2000 milligram (2 gram) EPA, een van de omega-3 vetzuren, goed. In die orde van grootte moet je denken. Er zijn capsules met circa 700 mg EPA, dat betekent dus twee tot drie capsules per dag.”

Visolie kan ontstekingen remmen, ook in de hersenen.

 

Beeld: Pixabay