LAATSTE NIEUWS - 2-1-2021 - 15:00 uur - Dertigduizend medewerkers in de acute zorg worden vanaf vrijdag 8 januari gevaccineerd in tien ziekenhuizen. Dat hebben de zorgministers Hugo de Jonge en Tamara van Ark afgesproken met het Landelijk Netwerk Acute Zorg. LNAZ-voorzitter Ernst Kuipers bevestigde dit vanmiddag. Eerder vandaag ging het bericht rond dat zorgmedewerkers al komende maandag ingeënt zouden worden. Dat is niet zo. Er is tijd nodig om dit voor te bereiden, zei Ernst Kuipers. Wel bevestigde Hugo de Jonge dat de zorgmedewerkers zijn toegevoegd zijn aan de groep die het eerst wordt gevaccineerd om de druk te verlichten. Maar hij benadrukte tegenover de NOS dat het hier om een 'zijstap' gaat. 'De hoofdroute blíjft om de kwetsbaarsten en zij die voor hen zorgen te beschermen', aldus De Jonge.

Onderzoekers Imperial College Londen en Universiteit Edinburgh: Nieuwe Britse mutatie zal groter deel van jongeren onder 20 jaar treffen

LONDEN – Update 2 januari, 14:00 uur – De nieuwe corona-virusstam, die enige weken geleden voor het eerst in Groot-Brittannië werd ontdekt, is nu in totaal 33 landen aangetroffen. Turkije is het 33ste land, waar nu voor zover bekend 15 gevallen zijn vastgesteld. Turkije heeft zijn deuren dichtgedaan voor reizigers vanuit Engeland. De vijftien besmette personen in Turkije, als ook hun naaste verwanten en contacten, zijn allemaal in quarantaine geplaatst.

Meer kinderbesmettingen

De Britse variant van het coronavirus, nu officieel aangeduid als B.1.1.7., is veel besmettelijker dan het type dat nu nog overheerst, zeggen onderzoekers van het Imperial College in Londen, de Universiteit van Edinburgh en Public Health England (PHE) in een zojuist gepubliceerde studie. Hun indruk is dat deze nieuwe mutatie een groter deel van de jongeren onder 20 jaar zal gaan treffen. De nieuwe viruslijn is ook in staat het zogeheten reproductiegetal R met 0,4 tot 0,7 te verhogen. Dit kan mogelijk leiden tot een dramatische toename van het aantal besmettingen per land.

De onderzoekers denken dat (in Engeland en andere landen) een nog strengere lockdown nodig is. Professor Neil Ferguson: Nu massaal vaccineren – NÚ!

Het virus verspreidde zich in het Verenigd Koninkrijk al vlot onder (school)kinderen, maar volgens het onderzoek zijn álle leeftijdgroepen er vatbaar voor. Volgens professor Neil Ferguson van het Covid-19 Response Team van het Imperial College maakt de snellere overdraagbaarheid van de nieuwe virusstam het testen moeilijker en onderstreept dit de noodzaak om zo snel mogelijk massaal te vaccineren. De onderzoekers denken dat in Engeland een nog strengere lockdown nodig is. Maar dit zal ongetwijfeld ook gevolgen gaan krijgen voor de lockdowns in de andere (33) landen waar het virus nu is gezien. Dus ook voor Nederland!

Statisticus prof Axel Gandy van Imperial College London, zegt in een toelichting op de site van zijn universiteit: ‘Totdat een zeer groot deel van de bevolking is gevaccineerd, blíjven serieuze sociale afstandsmaatregelen nodig om deze meer overdraagbare variant van COVID-19 te bestrijden. Iedereen die kan worden gevaccineerd, moet worden gevaccineerd.”

Wijdverspreid

Het virus werd op 8 december voor het eerst in Engeland vastgesteld, maar kort daarna werd bekend dat al eerder in de maand november personen met een afwijkende virusstam werden getraceerd in Duitsland. De nieuwe variant gaat misschien al sinds oktober in de Verenigde Staten rond, meldt Trouw. Uit nieuw onderzoek naar zeker twee miljoen positieve coronatesten blijkt dat de zeer besmettelijke variant wellicht al wijdverspreid is in de VS, schrijft de Britse krant The Guardian.

Ofwel, de nieuwe virusstam die – volgens Australisch onderzoek 50 procent infectieuzer (besmettelijker) is dan zijn ‘voorganger’, het huidige pandemische coronavirus SARS-CoV2, lijkt daarmee definitief aan een niet te stoppen opmars bezig.

Ook in Nederland stijgt het aantal besmettingen met deze stam licht, het zijn er nu zestien. In Friesland is de virusvariant nu ook opgedoken, meldt de GGD Fryslân.

Naast Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Denemarken, Duitsland en Australië, waarvandaan de eerste besmettingen werden gemeld, kwam de nieuwe virusstam ook uit tests aan het licht in onder meer België, Brazilië, Canada, Chili, China, Finland, Frankrijk, IJsland, India, Ierland, Israël, Italië, Pakistan, Japan, Jordanië, Libanon, Malta, Noorwegen, Pakistan, Portugal, Singapore, Zuid-Korea, Spanje, Zweden, Switzerland, Taiwan, en de Verenigde Arabische Emiraten. Dat meldt The New York Times.

Zie publicatie Imperial College: https://www.imperial.ac.uk/news/211793/new-covid-19-variant-growing-rapidly-england/