UPDATE (02:00 uur) Het dodental is verder opgelopen naar 132, de afgelopen 24 uur zijn er 24 mensen aan het coronavirus bezweken. CNN meldt bovendien dat Amerikaanse luchthavens overwegen om mensen - die in het vliegtuig ziek zijn geworden en corona-achtige verschijnselen vertonen, zoals koorts en hoesten - desnoods 14 dagen in quarantaine vast te zetten in hangars op luchthavens.

President Xi, vol vertrouwen: We zullen deze ziekte zeker overwinnen

PEKING – Een bijzondere ontmoeting vandaag in Peking tussen president Xi Jinping van de Volksrepubliek China en de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Meters uit elkaar zittend in een indrukwekkend Chinees bergdecor en pratend via microfoons (voor de onzichtbare vertalers), bespraken beide heren de wereldalarmerende situatie in China rond de snel om zich heen grijpende uitbraak van het nieuwe coronavirus (2019-nCoV). Het gesprek vond plaats op het moment dat officieel sprake was van wereldwijd 106 doden door het virus en nu bijna 7.000 bevestigde infecties. In alle getallen die momenteel de ronde doen is China daarin het zwaarst getroffen.

Waardering

,,Het stoppen van de verspreiding van dit virus, zowel in China als wereldwijd, is de hoogste prioriteit van de WHO, stelde dr. Tedros. ,,We waarderen de ernst waarmee China deze uitbraak neemt, vooral de inzet van topleiderschap, en de transparantie die ze hebben aangetoond, inclusief het delen van gegevens en de genetische volgorde van het virus.”

Volgens het Chinese nieuwskanaal China Global Television Network (CGTN), dat onder controle staat van de communistische partij, toonde president Xi Jingping zich strijdlustig en optimistisch. Hij zou gezegd hebben: ,,Ik geloof dat zolang we ons vertrouwen versterken, elkaar helpen, het virus op de juiste manier beheersen en voorkomen en beleid precies implementeren, we deze ziekte zeker zullen overwinnen.” Vanuit flats in Wuhan en andere Chinese steden riepen verplicht thuisblijvende Chinezen elkaar door open ramen toe: ,,Hou vol” en ,,Blijf sterk!”

Dr Tedros van de WHO zou volgens CGTN hebben verklaard dat ,,China op transparante wijze informatie heeft vrijgegeven, de ziekteverwekker in recordtijd heeft geïdentificeerd en proactief relevante virale genetische karakteristieken heeft gedeeld met de Wereldgezondheidsorganisatie en andere landen. Tedros Adhanom Ghebreyesus zou eveneens hebben gezegd ‘dat de wereld heeft bewonderd hoe de Chinese regering vastberaden politieke vastberadenheid heeft getoond en tijdig en krachtig beleid heeft aangenomen tegenover het coronavirus’. ,,Ik geloof dat de maatregelen die China heeft genomen, de ziekte effectief zullen beheersen en uiteindelijk overwinnen”, aldus de hoogste vertegenwoordiger van de WHO.

Experts onderweg

Afgesproken is in elk geval dat de Wereldgezondheidsorganisatie zo snel mogelijk internationale experts naar China zal sturen om samen met Chinese experts het virus en de uitbraak te doorgronden om effectief te kunnen optreden. De WHO zegt ,,zij aan zij” te blijven samenwerken met China en alle andere landen om de gezondheid en de veiligheid van mensen te beschermen. Veel is nog onbekend over het ‘2019-nCoV’-virus, stelt de WHO. ,,Zoals ook de oorzaak van de uitbraak en de mate waarin deze zich in China heeft verspreid.”

Hongkong kondigde dinsdag aan dat de stad het aantal bezoekers van het Chinese vasteland sterk zou verminderen, aldus The New York Times. Dit in een poging de verspreiding van het nieuwe coronavirus onder controle te krijgen. Het gaat daarbij om het terugschroeven van reizigers die per vliegtuig, trein of veerboot de oversteek naar Hongkong maken.