84 procent van de nieuwe geïnfecteerden blijkt niet gevaccineerd tegen corona

AMSTERDAM – Inschattingsfout of niet: het demissionaire kabinet ontkomt er niet aan versoepelingen van enkele weken geleden met grote snelheid terug te draaien. Bovendien zullen er tijdens het ingelaste corona-kamerdebat vanmiddag antwoorden moeten komen op het weer binnen dragen van mondkapjes en het thuiswerken.

Het is de enige manier om weer grip te krijgen op de totaal ontspoorde virussituatie in Nederland. Eerst moet de geest weer terug in de fles.

Penibel

Het aantal coronabesmettingen  in Nederland is de afgelopen week met maar liefst 500 procent toegenomen, aldus schetste het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag de penibele toestand die nog geen maand geleden zo rooskleurig leek. Intussen zijn er in de voorbije week circa 52.000 positieve tests afgenomen. Overwegend besmettingen met de Deltavariant van het coronavirus. Een week eerder ging het nog om 8.500 infecties.

Veruit de meeste mensen (84 procent) die ‘positief’ uit hun test naar voren kwamen, bleken niet gevaccineerd tegen corona, zo blijkt uit gegevens van de GGD’en. Volgens RIVM is zo’n 40 procent van de nieuw gemeten infecties te herleiden tot de contacten in de horeca.

 

Moeras

Van een land dat de coronatoestand aardig onder controle leek te hebben, en waar het optimisme in de eerste zomerweken met de dag groeide, is Nederland pijlsnel weggezakt in een zuigend moeras waar nauwelijks nog uit te komen valt. Nederland wordt inmiddels dan ook als ‘slecht voorbeeld’ gezien voor het te snel laten vieren van de teugels, zoals hier is gebeurd.

Belgische virologen hebben geen goed woord over voor het Nederlandse beleid. Ze spreken van een jo-jo-beleid, dat voor hen een schrikbeeld is. Steven van Gucht, van het nationale coronacrisisteam, waarschuwt de autoriteiten niet te snel de coronamaatregelen los te laten. Het liefst ziet Van Gucht dat er niet teveel wordt gewijzigd aan het huidige coronabeleid.

R-getal

Hoewel de vaccinatiegraad elke dag zichtbaar omhoog gaat in Nederland, is helaas ook het vaak genoemde R- of reproductiegetal sterk toegenomen: naar 2,17, het hoogste sinds februari vorig jaar. Dit cijfer geeft aan hoeveel mensen er door één enkele geïnfecteerde persoon besmet kunnen worden. Onder de 1 neemt het aantal besmettingen niet verder toe. Daarboven wel: 1 persoon besmet nu ruim twee anderen.