Opnieuw lijkt in de komende weken en maanden een overbelasting van de zorg te ontstaan door een aanzwellend aantal corona-infecties en een mogelijke 'terugkeer' van de griep. Het RIVM voorziet een overdruk op de intensive careafdelingen van de ziekenhuizen. Huisartsen vrezen echter nu al dat ze het straks in hun praktijken niet meer aankunnen.

Viroloog Marion Koopmans voorzag: ‘Er komt golf aan’ – en onmiddellijk begonnen de infectiecijfers te stijgen

BILTHOVEN/ROTTERDAM – De vierde coronagolf lijkt zich op dit moment in Nederland  te vormen. Het aantal corona-infecties stijgt opnieuw en ziekenhuizen beginnen steeds meer geïnfecteerde patiënten op te nemen.

In de week van 12 tot en met 19 oktober zijn 44 procent meer personen met een positieve coronatest gemeld dan in de week ervoor. Aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Uit de dag-registraties van GGD en RIVM blijkt dat het aantal nieuwe coronagevallen het afgelopen etmaal met 3.949 is toegenomen. Een etmaal eerder ging het nog om 3.370 nieuwe infecties, ruim 600 minder.

Toegankelijk

Verschillende ziekenhuizen gaan vanaf vandaag weer coronapatienten overbrengen naar ziekenhuizen in andere zorgregio’s. Dat meldt het LCPS, het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.  Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), zegt over de situatie: ,,Door de drukste regio’s te ontlasten, houden we de zorg overal toegankelijk.”

Kuipers verwacht dat de totale ziekenhuisbezetting door coronapatiënten nog iets verder zal doorstijgen. ,,We zien”, zegt Kuipers, ,,dat in de afgelopen periode de instroom is verdubbeld. De bezetting stijgt nu ook en we verwachten dat die nog doorstijgt tot ongeveer 800 COVID-patiënten in totaal op de IC en in de kliniek.” De verdeling van coronapatienten tussen de verschillende regio’s wordt voorlopig alleen op werkdagen uitgevoerd. Mocht het nodig zijn dan worden dergelijke transporten ook in weekeinden verricht. Ziekenhuizen in orthodox-christelijke gebieden, waar velen om religieuze redenen het vaccin weigeren, vroegen als eerste om hernieuwde spreiding van patiënten, stelt de NOS.

De bezorgdheid voor ‘overdruk’ op ziekenhuizen en huisartspraktijken heeft ook te maken met de te verwachten golf van influenza (griep) die wordt voorzien.

Golf

Marion Koopmans, Rotterdams viroloog en lid van het Outbreak Management Team, meldde enkele dagen geleden nog op Twitter dat er ‘een golf’ aankomt. Ze had die beschreven als: ,,…Veel minder dan eerder, maar als we horen dat ziekenhuizen en huisartsen het nu al te druk vinden is dat iets om rekening mee te houden, ook omdat we dit jaar wel veel influenza verwachten.”

Afgelopen week kwamen enkele ziekenhuizen al in de problemen door de toenemende druk. Zoals onder meer de Isala-kliniek in Zwolle. Daar werden in de voorbij twee weken dermate veel coronapatiënten opgenomen dat schema’s van inhaaloperaties erdoor in de war zijn gekomen. Zo’n twintig patiënten wier (grotere) operaties al eerder door corona moesten worden uitgesteld, zijn nu opnieuw ‘afgebeld’. Begin oktober lagen er vier coronapatienten op de Zwolse intensive care, nu al is er sprake van een vervijfvoudiging van dat aantal. Twintig IC-patiënten is het maximum dat het ziekenhuis aan kan.