In de drie zuidelijke provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg is een flinke toename van influenza (griep)

UTRECHT – De vorige week afgeblazen griepepidemie lijkt toch voorzichtig met een comeback bezig. Volgens het NIVEL (Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg) is het aantal griepbesmettingen in de afgelopen dagen weer gestegen. In de drie zuidelijke provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg lijkt zelfs sprake van een heuse griepgolf. Daar is de situatie op dit moment zelfs ver voorbij een – wat deskundigen noemen – ‘epidemische verheffing’.

Grens

Letterlijk stelt NIVEL in de zojuist verschenen weekrapportage: ,,Het aantal mensen met griepachtige klachten is weer toegenomen.” In week-10 van 2020 (2 t/m 8 maart) rapporteerden de veertig over het land verdeelde huisartsen-peilstations gemiddeld 104 mensen met influenza-achtige ziektebeelden (IAZ) per 100.000 inwoners. ,,Dat is boven de epidemische grens”, constateert het instituut.

Conclusie van vorige week ‘griepepidemie is ten einde’ bleek enigszins voorbarig

Precies een week geleden, vorige week woensdag 4 maart, meldde het NIVEL dat de drie weken eerder begonnen griepepidemie in Nederland ten einde was. Zelden leek een griepepidemie zo mild en ook zo kortdurend. In week 8 en 9 van dit jaar was het aantal gevallen flink onder de epidemische grens terecht gekomen, aldus NIVEL: 47 mensen met influenza-achtige ziekteverschijnselen per honderdduizend inwoners, meer was het niet. Het was ook voor de tweede achtereenvolgende week dat het griepgetal onder de epidemische grens. uitkwam. De cijfers waren weliswaar feitelijk, maar de conclusie dat de epidemie al ten einde bleek enigszins voorbarig, nu maakt de griep kans op terugkeer. Het toont ook de onvoorspelbaarheid van (ook bekende) virussen.

Doorstart

Toch houdt het onderzoekinstituut NIVEL nog een slag om de arm ten aanzien van de ‘herkansing’ van de griep, met de opmerking: ,,Maar er is pas formeel sprake van een doorstart van de griepepidemie, als het aantal mensen met influenza-achtige ziektebeelden dat de huisarts bezoekt, twee achtereenvolgende weken boven deze grens ligt én er in voldoende neus- en keelmonsters influenzavirussen worden gevonden.”

Interessant is bovendien de bevinding dat de stijging van het aantal mensen met influenza-achtige symptomen zich weliswaar in heel Nederland voordoet, ,,Maar de hoogste aantallen (179 patiënten per 100.000) werden gezien in de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg).” Bij mensen met griepsymptomen en die getest werden, werd bij 40 procent een influenzavirus gevonden. NIVEL: ,,De stijging hangt zeer waarschijnlijk samen met (onrust vanwege) het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2).” Deze dubbele activiteit van twee virussen kan ook de verwarring teweegbrengen dat mensen vrezen dat zij door het coronavirus getroffen zijn, maar dat het uiteindelijk influenza blijkt te zijn.

Veel koorts

Uit de overige Nivel-cijfers blijkt bovendien dat huisartsen op dit moment relatief veel patiënten zien met koorts. De stijging is vooral zichtbaar bij volwassenen. Ook het aantal huisartsconsulten vanwege acute luchtweginfecties laat een toename zien. Uit de Nivel-monitor naar klachten onder de algemene bevolking blijkt tevens dat in week 9 totaal 17 procent van de ondervraagden klachten had van verkoudheid of griep. Zes procent van de personen met klachten is hiervoor bij de huisarts geweest.

Huisartsen in Nederland zien op dit moment relatief veel patiënten met koorts. Foto: Pixabay/Alexandr Litovchenko