Rode Kruis: Let extra goed op elkaar bij de hitte die eraan komt.

DEN HAAG – Het Rode Kruis waarschuwt voor het gebruik van ventilatoren. Die zouden kunnen leiden tot verspreiding van het coronavirus. Met bloedhete weersomstandigheden die vandaag (31 graden), maar komende donderdag en vrijdag net niet meer de 30 graden aantippen, komt een oproep als deze wel op een psychologisch ongunstig moment.

Velen hebben immers verlangend uitgezien naar dit weertype dat het gebruik van dergelijke luchtverkoelers nodig maakt. Toch zitten er mogelijke gezondheidsrisico’s aan, stelt de hulpverleningsorganisatie die de afgelopen maanden internationaal intensief in de weer is geweest met de coronahulpverlening.

Huishouden

Volgens het Rode Kruis is een ventilator weliswaar veilig binnen één huishouden. Dus ook in de appartementen van verpleeghuizen. ,,Voor persoonlijk gebruik in de thuis/gezinssituatie kunt u een ventilator gebruiken om een verkoelende luchtstroom te creëren. Een bevroren waterflesje voor de ventilator zorgt voor nog meer koelte.”

Maar het gebruik ervan in een gemeenschappelijke ruimte (op het werk en  in verpleeg- en verzorgingshuizen) is een ander verhaal. Het RK-advies luidt daarom: dit alleen te doen als er geen andere koelingsmogelijkheden aanwezig zijn. En dan het liefst altijd in combinatie met het naar binnen blazen van verse lucht. Het Rode Kruis zegt deze oproep toch te doen, hoewel nog niet wetenschappelijk bewezen is of het gebruik van een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte zorgt voor een grotere kans op besmetting met het coronavirus. ,,U kunt wel gebruik maken van natuurlijk ventilatie en/of goed onderhouden airconditioning.”

,,Kwetsbare ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht moeten extra alert zijn”, stelt de organisatie met nadruk. ,,Zij zijn vatbaarder voor hitte, maar lopen ook risico om ernstig ziek te worden als ze corona krijgen”, zegt Yvonne Breedijk, projectleider hitte bij het Rode Kruis. Zij voegt daaraan toe: ,,In deze tijd, waarin opgeroepen wordt drukte te vermijden, willen we mensen waarschuwen om goed na te denken waar ze verkoeling zoeken en vooral hoe.”

Fysieke afstand

Het Rode Kruis raadt risicogroepen aan uit voorzorg de openbare ruimtes zoveel mogelijk te vermijden, als er een ventilator aanstaat. De hulporganisatie hoopt ook dat iedereen extra goed op elkaar let bij hitte. ,,Juist nu we uit zorg voor elkaar fysieke afstand tot elkaar houden, is het belangrijk om oog te houden voor mogelijke risico’s. Ga na of de ander echt genoeg drinkt, het huis niet te warm wordt en bied eventueel hulp aan tijdens hitte om mensen te ontlasten, zoals door het doen van boodschappen,” aldus mevrouw Breedijk.

Verhaal leest door onder foto

Veel gestelde vragen over coronavirus in combinatie met hitte

  • Waarom is hitte een probleem? Aanhoudend warm weer vormt een gezondheidsrisico voor bepaalde groepen. Met name ouderen, mensen in zorghuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn risicogroepen. Deze mensen kunnen de hitte niet goed aan. Ze krijgen gezondheidsproblemen door de warmte en de kwaliteit van leven gaat achteruit. Tevens is uit onderzoek gebleken dat er in Nederland elk jaar extra sterfgevallen zijn tijdens perioden van aanhoudende hitte. Het CBS heeft berekend dat er in 2010, tijdens de laatste periode van aanhoudend warm weer, naar schatting 500 mensen meer zijn overleden dan normaal. (bron: RIVM)
  • Welke mensen zijn het meest kwetsbaar voor zowel hittestress als de coronaziekte Covid-19? Er is grote overlapping in de risicogroepen voor COVID-19 en hitte. Het gaat hierbij met name om: ouderen boven 70 jaar; mensen met een chronische ziekte zoals hart- en/of luchtweg aandoeningen, suikerziekte en nieraandoeningen; mensen met overgewicht; en dak- en thuislozen.
  • Mag je eigenlijk wel of geen raam openzetten vanwege het coronavirus? Zeker wel. Goed ventileren is juist belangrijk. Met hitte is het wel belangrijk om je huis zo koel mogelijk te houden. Op het moment dat het buiten warmer wordt dan binnen, is het verstandiger je raam te sluiten. Als het dan ’s avonds afkoelt, is het wel verstandig om zo snel mogelijk weer het raam open te zetten.
  • Waarom is ventilatie belangrijk? Continue ventilatie, 24 uur per dag, is belangrijk voor het verversen van de lucht en draagt bij aan een prettig en gezond binnenklimaat. Ook tijdens hitte en ook tijdens Covid-19. Door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten zorg je voor continue ventilatie. Door ramen en/of deuren te openen als het buiten koeler is dan binnen, kan er extra geventileerd worden. Ventileer ook de slaapkamer.

Bronnen: RIVM en Rode Kruis