Hugo de Jonge: De druk op de ziekenhuizen is nog te hoog…

DEN HAAG – Opnieuw trapt het demissionaire kabinet op de rem. In het vooruitzicht gestelde versoepelingen voor 11 mei van het coronabeleid gaan voorlopig niet door.

Weliswaar lijken de coronacijfers over hun hoogtepunt heen, maar de daling ervan is volgens het kabinet ‘niet zodanig dat de volgende fase van de versoepelingen kan worden ingezet’. Aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

Piek

Coronaminister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zegt het in een bericht op Twitter zo: ‘We zien dat we over de piek van de 3e golf raken. Maar de daling is nu nog niet voldoende om ook de 2e stap van het openingsplan verantwoord te kunnen zetten. De druk op de ziekenhuizen is nog te hoog. We bekijken per week wat verantwoord mogelijk is.’

Door het Catshuis-besluit van vanmiddag blijven dierentuinen, pretparken en sportscholen voorlopig dicht.

De druk op de ziekenhuizen blijft onverminderd hoog, aldus de regering. Ook al is juist vandaag (voor het eerst in zes dagen) het aantal Covid19-patiënten iets afgenomen. Op dit moment (zaterdag) liggen 2.638 coronapatiënten in het ziekenhuis. Dat zijn er 68 minder dan vrijdag, zo blijkt uit gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal Covid-patiënten op de intensive care steeg met vier naar 811.

PvdA

Afgelopen week nog pleitte de PvdA-fractie in de Tweede Kamer, bij monde van Lilianne Ploumen, voor uitstel van de versoepelingen, gezien de hoogte van de cijfers. Maar partijleider Ploumen kreeg voor het voorstel alleen bijval van de eenmansfractie van Bij1. Uiteindelijk blijken de socialisten het toch bij het rechte eind te hebben gehad, ook al was de Kamer het faliekant oneens met dit voorstel.

Volgt meer