Coronacijfers ontwikkelen zich niet goed, 3e golf verpest het perspectief waar iedereen zo op hoopte

DEN HAAG – Waar niemand in Nederland meer op rekende, wel voorzichtig op hoopte, komt uit: de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen zijn voorlopig van de baan..

Het demissionair kabinet durft het niet aan en zegt ‘geen ruimte’ te zien. Virologen hebben het laten vieren van de teugels sterk ontraden. En het Outbreak Management Team (OMT) was vandaag overduidelijk in zijn advies: ‘Niet doen nu, geen versoepelingen doorvoeren, de coronacijfers zijn opnieuw te hoog. Véél te hoog’.

Avondklok

Gevolg: de horeca dient voorlopig zijn terrassen gesloten te houden en de avondklok blijft doortikken. Deze teleurstellende uitkomst van het zojuist op zondagmiddag beëindigde Catshuisberaad was vooraf eigenlijk al duidelijk. Gisteren schreef het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) immers opnieuw (vanaf vrijdagmorgen 10:00 uur) 7.668 nieuwe infecties bij. Daardoor was het voor iedereen zonneklaar dat het er opnieuw niet van zou komen. En ook tussen gisteren en vandaag bleef het nieuwe dagcijfer boven de zevenduizend nieuwe gevallen. Weliswaar ruim zeshonderd infecties minder, maar toch: 7.025. Daarnaast stijgen de opname- en IC-cijfers in de ziekenhuizen weer aanzienlijk. De druk op de ziekenhuizen en het zorgpersoneel is merkbaar.

Bovendien adviseerde de Rotterdamse viroloog Marion Koopmans juist gisteren om ‘nog enkele maanden (twee à drie)’ geduld te hebben. Volgens haar ziet de situatie er mogelijk hoopvoller uit in mei of juni, als de massale vaccinaties beginnen aan te tikken. Maar op dit moment is ook het zogeheten Reproductiecijfer te hoog: 1,13, waardoor honderd mensen er 113 infecteren.

Graadje zwaarder

Komende dinsdag zullen demissionair premier Rutte en zorgminister De Jonge, die afgelopen week vreesde zelf corona te hebben, een en ander toelichten tijdens opnieuw een persconferentie. Ingewijden sluiten zelfs niet uit dat sommige maatregelen zullen worden aangescherpt, ook in andere landen om ‘ons’ heen gebeurt dat. Zoals in Duitsland, waar de nieuwe lockdown waarschijnlijk nog een graadje zwaarder zal worden dan de vorige afsluiting. En ook in Frankrijk gaat het ronduit slecht met de infectiecijfers.

Lees ook: https://www.meerovermedisch.nl/article/het-houdt-niet-op-het-gaat-maar-door/