Verschillende werelden waarin RIVM/OMT en kabinet leven worden steeds duidelijker zichtbaar
DEN HAAG – Opnieuw niet de versoepelingen waar iedereen in Nederland zo naar verlangt. Die zijn op z’n vroegst pas begin april of in de loop van mei te verwachten… áls de besmettingscijfers afnemen. Maar de toestand is allesbehalve rooskleurig.
Dat zal de teneur zijn van de persconferentie die premier Rutte en zijn coronaminister De Jonge maandag geven. Met vandaag opnieuw 4.567 nieuwe infecties op de corona-dagteller (vrijdag op zaterdag: 5.378) zit het ‘afschalen’ van lockdown-maatregelen, zoals de avondklok, er voorlopig niet in, zeggen ingewijden rond het kabinet. De lockdown wordt met twee weken verlengd en de avondklok zal er in elk geval zeker nog tot de laatste dag van maart zijn. En vrij zeker langer.
Beroerd nieuws voor de onder meer de horeca, die had gedacht of gehoopt binnen afzienbare tijd weer open te kunnen. Enige lichtpuntje zijn de opmerkingen van viroloog Menno de Jong (Amsterdam UMC en lid van het Outbreak Management Team) die wel soelaas ziet in het openen van de terrassen ‘als dat zou leiden tot minder samenscholingen’. Maar het is een uitspraak met veel mitsen en maren omgeven, maar wel precies wat veel horecaondernemers willen en ook hebben geopperd.
Crisisberaad
Gisteren vergaderde de regeringsploeg met de top van het RIVM in het Catshuis. Morgen – voorafgaand aan ‘de persconferentie’ – vindt crisisberaad plaats om de inzichten van zaterdag nog eens tegen het licht te houden. Daarin zal weinig veranderd zijn.
RIVM-directeur Jaap van Dissel maakte zich het afgelopen weekeinde nog openlijk zorgen over de afnemende bereidheid van Nederlanders om zich aan de maatregelen tegen corona te houden. Voor de NOS-microfoon zei hij zich af te vragen of mensen die corona-maatregelen nog wel (willen) naleven. Onderzoek van RIVM en de GGD’s maken een duidelijke teruggang zichtbaar in die naleving. Ongeveer de helft van de Nederlanders houdt zich nog aan de aloude adviezen om thuis te blijven (bij verkoudheidsklachten, of omdat dat de manier is om niet geïnfecteerd te raken) en 46 procent zegt zich te laten testen bij klachten. Van Dissel vindt die percentages ‘verontrustend laag’. ,,Blijkbaar laten minder mensen met Covid-achtige klachten zich testen”, zei hij.
Ergernis
Uit de opstelling van Van Dissel spreekt enige ergernis. Bovendien zei coronaminister De Jonge dit weekeinde dat het kabinet, ongeacht de advisering door het RIVM, ‘eigen afwegingen’ maakt. ,,Het Outbreak Management Team, waaraan de heer Van Dissel leiding geeft, richt zich op de infectierisico’s.” Het kabinet heeft te maken met sociale en maatschappelijke overwegingen, en niet te vergeten economische. De versoepelingen die recent zijn ingevoerd zijn ook niet per se een advies van het OMT, zei De Jonge, ze waren een afweging van het kabinet. Dergelijke opmerkingen van beide heren maken de verschillende werelden zichtbaar waarin RIVM/OMT en kabinet leven.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is zondag opnieuw miniem afgenomen: er liggen landelijk 12 Covid-patiënten minder dan zaterdag: nu 1851. Van hen liggen er 545 op de intensive care (totaal ook 20 minder), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Toch kan het per ziekenhuis enorm schelen als er een patiënt minder behoeft te worden behandeld.
Updates volgen