DEN HAAG – Hoogstens een paar gasten m e e r aan tafel tijdens de Kerstmaaltijd… Meer dan dat lijkt er niet in te zitten tijdens de viering van Kerstmis 2020. Nu staat het aantal aanschuifgasten aan de Kerstdis op drie.

Of en hoeveel er eventueel bij mogen komen, hangt af van de besprekingen van het coronakabinet in de komende dagen. Dinsdagavond om 19:00 uur komt het regeringsantwoord van premier Rutte en zorgminister Hugo de Jonge tijdens de al aangekondigde persconferentie.

Maar nóg meer versoepelingen? Dat lijkt een moeilijke zaak te worden in een situatie waarbij het aantal dagelijkse nieuwe coronabesmettingen – ondanks alle maatregelen en andere inspanningen – verder toeneemt. De stemming in het Catshuis-beraad zondagmiddag was weinig hoopvol. Vandaag stond de teller van het RIVM op 6.814 gesignaleerde infecties: na correctie 242 hoger dan een dag eerder (vrijdag/zaterdag, toen sprake was van 6.577 besmettingen).

De voortgaande stijging van het besmettingscijfer wordt onder meer gevoed door aanhoudende illegale feesten, waarbij de politie moet ingrijpen, overvolle winkels, en mensen die gezamenlijk afspreken in een supermarkt (uit protest) zonder mondkapjes te lopen…

Amsterdam UMC-viroloog Menno de Jong, lid van het Outbreak Management Team (OMT), zei zondag op de Amsterdamse tv-zender AT5 dat, gezien de staat van de epidemie, het misschien beter is om de teugels helemaal niet te laten vieren. Dergelijke uitspraken worden hem niet in dank afgenomen: De Jong is al meermalen bedreigd en vanwege zijn vakmatige uitspraken zelfs ‘een landverrader’ genoemd, zo vertelde hij op het tv-station. Premier Rutte zei vrijdag intimidaties en bedreigingen van wetenschappers onacceptabel te vinden en ook niet te zullen tolereren.