NU’91: De zorgsector kampt al jaren met een ernstig personeelstekort

UTRECHT/DEN HAAG, 3 maart – UPDATE 23:00 uur – NU’91, de beroepsorganisatie van verpleegkundigen en verzorgenden, heeft geërgerd gereageerd op uitspraken van minister Bruno Bruins (Medische zorg). De bewindsman verklaarde in een brief aan de Tweede Kamer extra verpleegkundig personeel te willen inzetten voor de uitbraak van het coronavirus in Nederland. ,,Waar de minister dat personeel vandaan wil halen, is nog onduidelijk”, zegt de organisatie in een reactie. ,,De zorgsector kampt tenslotte al jaren met een groot personeelsprobleem.”

Grootschalig

Campagnes ten spijt om nieuw zorgpersoneel te werven hebben tot nu toe onvoldoende zorgprofessionals opgeleverd om Nederland – al zonder aanwezigheid van dit virus – de zorg te geven die nodig is, stelt NU’91. ,,Laat staan bij een grootschalige uitbraak…”

Beroepsorganisatie wil nog deze week een gesprek met minister Bruins

De ‘vakbond’ van verpleegkundigen wil van de minister snel opheldering over wat hij nu precies bedoelt. ,,Als hij het niet enkel bij woorden wil laten, is het zaak om nu met hem om de tafel te gaan”, zegt voorzitter Stella Salden van NU’91. Zij stelt de minister voor om zo’n gesprek nog deze week te laten plaatsvinden. In een dergelijk onderhoud – op dit moment is het nog onduidelijk of dat er komt – zeggen de verpleegkundigen ervoor te zullen pleiten dat er tijdens een mogelijke coronacrisis in Nederland nauw met hen overleg wordt gepleegd. ,,Het mag niet zo zijn dat zorgprofessionals straks worden geconfronteerd met zogenaamde oplossingen die juist alleen maar meer werk met zich meebrengen.”

Niet 24 maar 23

Het RIVM heeft het aantal coronapatienten in Nederland naar omlaag bijgesteld. Het zijn er niet 24, zoals eerder was gemeld, maar 23. Het jongste van de drie kinderen van de vrouw uit Diemen – de tweede coronapatiënt van Nederland – blijkt gelukkig niet geïnfecteerd.

RIVM meldde vanmiddag dat deze eerder als positief gelezen testuitslag na twee herhaalde negatieve testuitslagen toch als ‘negatief’ moet worden beschouwd. Het kind is niet geïnfecteerd, de moeder en de vader daarentegen wel. Zij hebben hun besmetting opgelopen in Lombardije, Noord-Italië. De meeste andere geïnfecteerden zijn ook daar tegen het virus aangelopen. Van enkele anderen is onduidelijk waar en hoe zij besmet zijn geraakt. Dinsdag nam het aantal bevestigde corona-diagnoses met zes toe. Alle patiënten in Nederland zijn in thuisisolatie.

Illustratie: RIVM