In Noorwegen stierven, voor zover bekend, 23 hoogbejaarden na vaccinatie tegen corona.  Sommige personen waren al in het eindstadium van een ernstige ziekte.

‘s-HERTOGENBOSCH – In Nederland is een verpleeghuisbewoner overleden na te zijn ingeënt met het coronavaccin van BioNtech/Pfizer. Dat meldt het Bijwerkencentrum Lareb in ‘s-Hertogenbosch.

,,Het betreft een kwetsbare 90-plusser, met onderliggende gezondheidsproblemen, zoals hartfalen, die een rol gespeeld kunnen hebben bij het overlijden”, zegt Lareb-directeur Agnes Kant. Het ligt voor de hand, stelt Lareb, dat de dood van de hoog-bejaarde Nederlander niet gerelateerd is aan het vaccin, maar aan diens gezondheidstoestand. De feitelijke doodsoorzaak wordt nog nader onderzocht.

Complicaties

Kwetsbare ouderen, zoals die in verpleeghuizen, lopen een risico om te overlijden ongeacht het vaccineren. In Nederland overlijden per week zo’n 2000 mensen van 80 jaar en ouder, en dit zal dus ook in de gevaccineerde groep gebeuren. Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) heeft alle bijwerkingencentra in Europa gevraagd inzicht te geven in gemelde ‘coronavaccin-complicaties’ tot nu toe.

Mede aanleiding tot het verzoek van EMA is de dood van 23 hoogbejaarden gevaccineerden om Noorwegen, die kort na het ontvangen van een prik tegen corona, stierven. Medisch directeur Madsen van de Noorse medicijnautoriteit meldde onlangs in het geneeskundig vaktijdschrift British Medical Journal (BMJ) dat er weliswaar grote bezorgdheid was ontstaan in Noorwegen, maar dat er ,,geen duidelijk verband” kon worden gelegd tussen de sterfgevallen en de entstof. Sommige personen waren al in het eindstadium van een ernstige ziekte vóór de vaccinatie.

Milde klachten

Lareb kreeg tot dusver 1.763 meldingen met 7.713 vermoede bijwerkingen. Waarvan 1730 meldingen na vaccinatie met het Comirnaty-vaccin van Pfizer/BioNTech en 3 meldingen bij het vaccin van Moderna. In 30 meldingen was het type vaccin niet ingevuld.

De meest gemelde bijwerkingen zijn spierpijn (898), hoofdpijn (856) en reacties op de prikplek, zoals pijn (794), zwelling (295) en warmte (261). Ook klachten zoals vermoeidheid (744), je niet lekker voelen (726), misselijkheid (356) en koorts (315) zijn vaak gemeld. Dit zijn bekende klachten bij alle vaccins, stelt Lareb. Deze klachten passen ook bij de werking van de coronavaccins. De vaccins stimuleren in het lichaam de afweer tegen het coronavirus. Bij de meeste mensen verlopen de klachten mild en gaan ze na een paar dagen over.

Allergisch

Bij 12 meldingen waren er klachten die passen bij een heftige allergische reactie bij het vaccin van Pfizer/BioNTech. Bij zes meldingen was er een vastgestelde anafylactische reactie. Bij de zes andere meldingen waren er symptomen (zoals uitgebreide huiduitslag en zwelling rond de ogen of keel) die bij een anafylactische reactie kunnen passen. De patiënten zijn snel en adequaat behandeld en hersteld. Heftige allergische reacties na een vaccinatie zijn zeldzaam, maar niet uit te sluiten.